Har du precis slutat med p-piller?
Har du precis slutat med p-piller? - Foto: TT/Shutterstock

Det här händer i kroppen när du slutar med p-piller

Har du precis slutat med p-piller eller planerar du att sluta? Nyheter24 har pratat med en expert om vad som händer i din kropp när du slutar äta p-piller


Har du precis slutat med p-piller eller funderar du på att sluta med p-piller? När du slutar med p-piller är det naturligt att få nya biverkningar. 

Nyheter24 pratade med Therese Zetterqvist Eriksson som är samordnande barnmorska på UMO och 1177 för att ta reda på vad som händer i kroppen och hur man påverkas av att sluta med p-piller. 

– När du slutar med p-piller återgår kroppen till sin egen menscykel. Ägglossningarna återkommer, eftersom p-piller gör att du inte har någon ägglossning, vilket betyder att du kan bli gravid om du inte skyddar dig på annat sätt vid samlag, förklarar Zetterqvist Eriksson för Nyheter24. 

När man har slutat med p-piller så är det individuellt hur långt tid det tar för personer att få tillbaka sin egen menscykel. För en del kommer en regelbunden menscykel på en gång och för andra så får de vänta i flera månader. 

– Det är normalt och ofarligt. De som haft oregelbunden ägglossning och mens innan de åt p-piller, får ofta tillbaka den oregelbundenheten. Det är också normalt och ofarligt.

Men om du kommer att märka någon skillnad med humöret beror helt på hur du mådde med p-pillerna. 

Bildkälla: TT 

– De flesta mår bra både med och utan p-piller och märker därför ingen skillnad. Har du mått dåligt av dina p-piller, försvinner biverkningarna när du slutar med dem. Har du mått extra bra med p-piller, kanske blivit av med PMS, mensvärk och finnar, kan dessa besvär återkomma om du slutar.

Om du känner att du vill sluta med dina p-piller, eller kanske börja så kan du göra det när du vill. Men något man ska undvika är att ofta börja eller sluta med p-piller, eftersom det blir en omställning för din kropp varje gång. 

Börjar du med p-piller på mensens första dag så är du direkt skyddad mot graviditet. Redan vid första ägglossningen efter att du slutat kan du bli gravid. 

– Men börjar du med p-piller på en annan dag än på mensens första dag, tar det 7 dagar med p-piller innan du är skyddad mot graviditet. 

Om det är så att du behöver ett annat preventivmedel så är det bäst att börja med det nya på en gång utan att ha ett uppehåll. 

– Då undviker du ett glapp i ditt skydd och riskerar inte att bli gravid, säger Zetterqvist Eriksson till Nyheter24. 

Om du undrar något om p-piller kan du läsa mer om det på Umos hemsida

TV: Tar du p-piller och dricker energidryck? Då måste du veta detta

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Äter du p-piller?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Juryn till Trumps rättegång utsedd

Insats under Trumpmål – tänt eld på sig själv

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

1 timme sedan
Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Sundsvall: Polisen rapporterar om stöld

1 timme sedan
"Birsta, polisen larmas till en butik", skriver polisen på sin hemsida.