Det här händer med din hjärna precis när du dör

- 25/10/2017, 16:29 -

Har du undrat vad som händer med hjärnan när vi dör? Nu tror sig forskare ha svaret på den frågan.

Vad händer när man dör? Det har du säkert undrat över någon gång.

Fram tills nu har man inte vetat exakt vad som händer med hjärnan när någon dör.

Nu har forskare har upptäckt att en persons medvetande fortsätter att vara aktivt – även efter att man har dött, skriver New York post.

Läkaren Sam Parnia har tillsammans med sitt forskningsteam vid New York University Langone School of Medicine tittat på studier från Europa och USA om personer som "kommit tillbaka" efter att hjärtat stannat. 

– De beskrev att de såg läkare och sjuksköterskor arbeta och beskrev att de var medvetna om konversationer och visuella saker som de annars inte skulle känna till, säger Parnia till Live Science.

Bildkälla: TT

Deras minnen verifierades även av sjukhuspersonal som rapporterade att patienterna kom ihåg detaljerna. 

I medicinsk mening så är en person död när hjärtat slutar slå, och det därmed inte längre är någon blodtillförsel till hjärnan. Det betyder att hjärnfunktionerna också stänger ner.

Sam Parnia förklarade att hjärnbarken, den delen av hjärnan som "tänker", också saktar ner direkt och planar ut, vilket betyder att inga hjärnvågor är synliga på en elektrisk bildskärm. Detta under 2 till 20 sekunder, därefter dör även hjärnan.

De tittade också på hur hjärtstillestånd påverkade hjärnan och hur dessa upplevelser, som personer efter döden upplevt, är relaterat till hjärnaktivitet. 

– Samtidigt studerar vi också människans sinne och medvetenhet i samband med döden, för att förstår huruvida medvetandet blir förintetgjord eller om den fortsätter under en tid efter att du dött. Också hur det hänger ihop med vad som händer i hjärnan i realtid. 

Bildkälla: TT

Tio minuter efter att en person har dött så kunde hjärnvågor upptäckas hos personen. Hur personer upplevt efter döden upplevelser upptäckte läkare skiljde sig mycket från person till person. 

Olika patienter, i undersökningen, fick olika resultat på hjärnaktivitet både innan och efter döden. 

TV: Det här händer med ditt Snapchat-konto – om du plötsligt dör

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du undrat över vad som händer efter en dör?