Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är Nasas ljud från rymden – och det låter riktigt läskigt

Nyheter | 30/10/2017 19:04

Hur låter yttre rymden egentligen? Här kan du höra de fantastiska och lite otäcka ljuden som finns där ute.

I rymden kan ingen höra dig skrika, brukar man ju säga. Men faktum är att rymden är full av ljud, om man bara vet hur man ska lyssna. 

Lagom till Halloween släpper Nasa flera olika ljudfiler på sin hemsida. Och ja, det är faktiskt rymden som låter. 

Genom att snappa upp radiovågor från de stora planeternas magnetfält och modulera radiofrekvenserna så att de görs hörbara kan vi faktiskt lyssna på rymden. 

Och visst låter det kusligt?

Men hur kommer det sig egentligen att det låter så här? Nyheter24 kontaktade rymdfysikern Gabriella Stenberg Wieser, känd från SVT:s Fråga Lund. 

– Vinandet kommer av att frekvensen ändras litegrann, precis som när man glider lite på tonen när man sjunger. När miljön där vågorna skapas ändras så ändras frekvensen, säger Gabriella Stenberg Wieser till Nyheter24. 


Så man kan säga att planeterna ”wailar”?

– Ja, det kan man säga. 

Vad ska man göra om man tycker att detta låter som att rymden är ganska otäck?

– Man kan ju få allt att bli otäckt om man vill. Anledningen till att man tycker det är otäckt är att du associerar det till något otäckt, som en vinande storm till exempel. Det är en bild man skapar själv, det är inte rymden som är otäck i sig, säger Gabriella Stenberg Wieser till Nyheter24.

Skulle du vilja åka ut i rymden?