1 av 2
2 av 2
- Foto: TT

Här är Nasas ljud från rymden – och det låter riktigt läskigt

Hur låter yttre rymden egentligen? Här kan du höra de fantastiska och lite otäcka ljuden som finns där ute.


I rymden kan ingen höra dig skrika, brukar man ju säga. Men faktum är att rymden är full av ljud, om man bara vet hur man ska lyssna. 

Lagom till Halloween släpper Nasa flera olika ljudfiler på sin hemsida. Och ja, det är faktiskt rymden som låter. 

Genom att snappa upp radiovågor från de stora planeternas magnetfält och modulera radiofrekvenserna så att de görs hörbara kan vi faktiskt lyssna på rymden. 

Och visst låter det kusligt?

Men hur kommer det sig egentligen att det låter så här? Nyheter24 kontaktade rymdfysikern Gabriella Stenberg Wieser, känd från SVT:s Fråga Lund. 

– Vinandet kommer av att frekvensen ändras litegrann, precis som när man glider lite på tonen när man sjunger. När miljön där vågorna skapas ändras så ändras frekvensen, säger Gabriella Stenberg Wieser till Nyheter24. 


Så man kan säga att planeterna ”wailar”?

– Ja, det kan man säga. 

Vad ska man göra om man tycker att detta låter som att rymden är ganska otäck?

– Man kan ju få allt att bli otäckt om man vill. Anledningen till att man tycker det är otäckt är att du associerar det till något otäckt, som en vinande storm till exempel. Det är en bild man skapar själv, det är inte rymden som är otäck i sig, säger Gabriella Stenberg Wieser till Nyheter24.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skulle du vilja åka ut i rymden?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Svenskt nej till mer socialt i EU

Stockholm: Polisen rapporterar om brand

"Polis, ambulans och räddningstjänst är på väg till en lägenhetsbrand i Traneberg.", skriver polisen på sin hemsida.

Satt fängslad i 20 år – får 55 miljoner av staten

Viggo Kristiansen – dömd och sedermera frikänd för ett uppmärksammat mord på två flickor år 2000 – får 55 miljoner kronor av den norska staten.

Norsk räktrålare drog upp död kropp

1 timme sedan
Besättningen ombord MS Kongsfjord trålade efter räkor i Barents hav när de i fredags kväll fick en obehaglig överraskning. I nätet låg en död kropp.

C: KU-anmäler Kristersson och Pourmokhtari

1 timme sedan
I bästa fall har regeringens klimatredovisning varit vilseledande, i sämsta fall är det rena lögner, anser Centern. Nu KU-anmäls statsminister Ulf Kristersson (M) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Bjuder in alla partiledare om hot mot EU-val

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) bjuder in alla partiledare till ett möte med det Nationella säkerhetsrådet för att informera om risken för otillbörlig påverkan inför EU-valet i juni.