Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Varför kliar det precis överallt? Här är svaret

- 10/12/2017, 08:15 -
Varför kliar det egentligen på vintern?

Har du fått nog av klådan? Här är några tips.

TT/Pixabay

Känner du också att det börjar klia överallt på kroppen nu när vintern är här? Det finns enkla metoder att bli av med klådan.

Vinter handlar inte bara om julmys, snölyktor och mörker. Det är också den tiden på året då många känner att det börjar klia precis överallt på kroppen. 

För vissa är det mest irriterande att det kliar, men för andra kan det vara rent smärtsamt och sluta med sår och ömma områden på huden. 

Varför kliar det när det är kallt?

Översta lagret på huden består till största del av döda hudceller och naturliga oljor. Det kanske låter äckligt, men det är faktiskt väldigt nyttigt. Oljorna och cellerna binder vatten och skyddar huden från elaka bakterier och tufft väder. Det är också det här lagret som gör din hud mjuk och len. 

När det är kallt ute kan översta hudlaget skadas och tappa vatten. Då riskerar huden att skadas och utsättas för bakterier, enligt hälsosajten LiveStrong. 

Det kalla vädret kan också sätta göra huden skrovlig och fnasig, något som förvärrar kliandet ännu mer. 

Vad ska man göra åt det?

Din hud blir torr, så att applicera fuktgörande olja några gånger om dagen är ingen dålig idé. Du kan också testa att undvika för varmt vatten i duschen, och kanske till och med korta ner duschtiden med några minuter. Smörj in dig efter att du tvättat dig eller duschat om du upplever besvär. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.