Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kaffedrickare lever längre än andra

- 05/01/2018, 14:07 -

Ger kaffe positiv effekt? Och hur mycket ska man dricka för att leva längre? Nyheter24 ber experten om svar.

Fyra koppar kaffe per dag kan vara en del av en hälsosam kost hos friska människor. Det visar en studie från European Society of Cardiology.  

Studien har haft cirka 20 000 deltagare. Medelåldern på deltagarna var 37,5 år och svarade på frågor om mat – och dryckesvanor, hälsa och levnadsförhållande. 

Efter tio år följdes deltagarna upp av forskarna och det visade sig att 337 av deltagarna hade dött. Forskarna kunde se att risken för att dö var 64 procent lägre för den som drack minst fyra koppar kaffe om dagen, mot den som drack mindre eller inget kaffe alls.

Men om man dricker fyra koppar om dagen, kommer vi må bättre då? Nyheter24 frågade experten Frida Duell, ST-läkare inom klinisk kemi på Karolinska Universitetssjukhuset och även aktuell med sin bok "Mat, Myt, Vetenskap".

– Nästan alla studier man gjort på kaffe har man tittat på samband. Då har man sett positiva kopplingar med längre överlevnad och färre får till exempel diabetes typ två eller Parkinson. Men man kan inte bevisa än att det är på grund av kaffe, säger Frida Duell.

Det man kan säga är att de som dricker en viss mängd kaffe har en minskad risk för sjukdom. Det finns samband mellan kaffe och överlevnad, men man vet inte om det är orsaken. 

Se hela intervjun i klippet ovan.

Dricker du mycket kaffe?