Frusen kvinna
Snö och kvinna - Foto: TT

Så många minuter klarar du i kylan innan kroppen slutar fungera

Snökaos, isdygn och våren ur sikte. Tycker du att det känns kallt nu i Sverige? Är det för kallt för att kunna gå ut? Forskare har kommit fram till hur kall kroppen kan bli innan den slutar fungera.


Känslan av att frysa är hemsk men hur mycket kyla klarar kroppen egentligen? Och vad händer med den när det är riktigt kallt?

En människa klarar sig tre minuter utan kläder i minus 40 grader. Vid minus 60 grader däremot har kroppen ingen chans. Cellerna fryser omedelbart och personen kommer att dö direkt. 

När vår kroppstemperatur går under 35 grader börjar vi känna oss svaga och det blir bara värre om temperaturen fortsätter att falla.

Kroppen klarar mycket kyla med rätt kläder.

Kroppstemperatur 32–35 grader: Mild nedkylning

Musklerna börjar skaka för att producera värme, puls och blodtryck ökar och du andas snabbare. Kylan ger dig förhöjt blodsocker och huden blir blek då blodkärlen drar ihop sig.

Kroppstemperatur 28–32 grader: Måttlig nedkylning

Musklerna skakar kraftigt, dina rörelser blir långsamma och okoordinerade. Hjärnan blir förvirrad och reagerar långsamt. Du blir blåfärgad eftersom blodcirkulationen inte kan fungera.

Kroppstemperatur 20–28 grader: Allvarlig nedkylning

Du skakar inte längre och det blir omöjligt att röra sig. Hjärtrytm och blodtryck sjunker, du andas långsamt och du blir blå och svullen.

Även om du har rätt kläder är det svårt att skydda området runt ögonen och näsan som har lätt att förfrysa. 

Att andas in kall luft kan ibland göra ont och det kan också vara farligt. Forskare som jobbar på Antarktis där det är minus 60 grader är tvungna att genom en slang låta den kalla luften först värmas upp under kläderna av kroppsvärmen innan den hamnar i luftvägarna.

Även om termometern inte visar så kallt och vinden göra att det upplevs mycket kallare än vad det är, skriver Illustrerad vetenskap.

Men varför känns det så? Vår kropp värmer upp luften omkring oss och bildar ett isolerat skikt. Men om det är vind blåser det bort och vi kyls ner snabbare och vår hud blir kallare.

Köldrekordet i Sverige låg på minus 53 grader någon mil väster om Vilhelmina i södra Lappland den 13 december 1941. Senaste köldrekordet var 4 februari 2001 då det var minus 44,0 grader i Storbo, Svealand, skriver SMHI.

Sibiriska kylan är den kallaste.

I Ojmjakon i nordöstra Sibirien är medeltemperaturen på vintern minus 50 grader och rekordet ligger under 71 grader. Ojmjakon är världens är världens kallaste plats där också människor bor permanent.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

Tesla levde inte upp till förväntningarna

Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

1 timme sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

1 timme sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

1 timme sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.

Rysk biträdande försvarsminister gripen

1 timme sedan
En av Rysslands många biträdande försvarsministrar, Timur Ivanov, har gripits, meddelar Rysslands undersökningskommitté, en av landets brottsbekämpande myndigheter.