Kärlekspar
Kärlek - Foto: Pixabay

Här är 5 saker du inte visste om hjärtat som du borde veta

Hjärtat är en av de viktigaste organen vi har i vår kropp. Men hur fungerar det egentligen? Slår det snabbare när du ser på din älskling? Och sitter det alltid på vänster sida av kroppen? Här är de vanligaste myterna om hjärtat.


Man brukar säga att det känns som att hjärtat brister när man är ledsen eller att det känns som att det ska hoppa ur bröstet av glädje när man ser på sin älskling. Men är det bara ett talesätt eller påverkas hjärtat på riktigt av hur vi känner oss psykiskt?

Det här borde du veta om hjärtat:

1. Du kan dö av krossat hjärta 

Det är faktiskt tyvärr sant. År 1990 upptäckte läkare i Japan att hjärtat ändrar form hos vissa människor när deras hjärta har blivit krossat.

Forskning visar att hjärtat nästan förlamas av all sorg. Syndromet uppstår när kroppen reagerar på en händelse som är väldigt traumatisk för personen och då frigörs stresshormoner i blodet.

Dessa hormoner får hjärtat att slå mycket snabbare och blodkärlen i kroppen drar ihop sig och transporterar mindre syre till hjärtat. Allt detta ger en kraftig smärta i bröstet. Men som tur är brukar det oftast försvinna efter en vecka, skriver Illustrerad vetenskap.

2. Vin är bra för ditt hjärta

Nej, det stämmer inte riktigt. Myten kom när forskare upptäckte att fransmän drack mycket vin och sällan fick hjärtsjukdomar. 

– I rödvin finns en antioxidant som heter resveratrol, den finns också i vindruvor, choklad och hallon. Om vinet skulle hjälpa oss med en skyddande effekt skulle vi behöva hälla i oss flera hundra glas rött vin varje dag, berättar Frida Duell, ST-läkare inom klinisk kemi.

Ditt hjärta påverkas hur du mår psykiskt.

3. Ditt hjärta slår snabbare om du är kär

Att ditt hjärta slår snabbare när du är förälskad är faktiskt sant. Det slår så fort som var femte sekund. 

Det som händer i kroppen när du ser din älskling är att det blir kemisk kortslutning i hjärnan som på verkar vår kropp. Det kittlas i magen och slår hårt i bröstet.

Hjärnan kommunicerar med vår kropp genom att skicka ut elektriska signaler som går via våra nervceller. Adrenalin uppstår och hjärtat slår både hårdare och snabbare.

4. Hjärtat sitter alltid på vänster sida

Oftast sitter människors hjärta på vänster sida men det finns undantag ibland. 1 av 10 000 föds med organ på fel plats.

En sjukdom som drabbar hjärtats placering är Pentalogy of Cantrell.  Då föds barn med inälvor som inte är gömda bakom revbenen utan hjärtat skyddas bara av ett tunt lager hud.

5. Vältränade personer har större hjärta

Hjärtat är en stor muskel som växer när den får arbeta hårt och därför har vältränade personer större hjärta än de som inte tränar alls. 

När du tränar blir stresshormonet mindre och avlastar även hjärtat och då förbättras både humör och sömn har forskare på Karolinska institutet kommit fram till.

Se mer om hjärtat i klippet ovan.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du fått ditt hjärta krossat?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Rysk guvernör: Drönare dödade två

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

1 timme sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

2 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.