Baksmälla
För många öl kan få huvudet att kännas litet dagen efter - Foto: TT

Därför blir baksmällan värre ju äldre du blir

Har du undrat över varför baksmällan känns lite värre med åren? Det är inte som du inbillar dig, det finns faktiskt en vetenskaplig förklaring.


Att vakna upp med huvudvärk, torr mun och kass mage är sällan kul – och möjligtvis har du märkt att det här med att vara bakfull blir värre med åren?

När du var 19 kanske du skrockade åt äldre som sa att du minsann skulle få värre baksmällor med åren, men ny forskning har faktiskt visat att de där varningarna faktiskt är helt sanna – och det finns en anledning till det. 

Varför blir baksmällan värre med åren?

Okej, för det första ska vi klargöra att alkohol faktiskt är ett toxin – alltså ett gift. Kroppen kan inte bryta ner alkoholen så som den ser ut när du hänsynslöst shottar ner den i kroppen på karaokekvällen med jobbet, och därför behövs enzymer i levern för att omvandla alkoholen. 

Enzymerna, som omvandlar etanolen till det nedbrytbara ämnet acetaldehyd, blir faktiskt färre med åren, skriver The Sun

När man är ung har du gott om enzymer, vilket gör att både fyllan och känslan dagen efter är lite lättare att hantera. 

Men ju äldre du blir, desto färre enzymer har du i levern, och det blir allt svårare för kroppen att hantera alkoholen. Din kropp har med andra ord inte samma verktyg för att handskas med spriten längre. 

Dessutom får du räkna med att allt som händer i kroppen går lite långsammare ju äldre du blir. Kroppens naturliga förmåga att reparera sig själv och återhämta sig från olika utmaningar tar längre tid. Fyllan är tyvärr inget undantag, skriver Huffington Post. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du bli bakis?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Åre

1 timme sedan
"Centrala Åre, ung man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.