Getingar blir mer irriterade om de får i sig alkohol
När getingar äter något med alkohol i blir de påverkade - Foto: Johan Nilsson / Vilhelm Stokstad / TT

Sjuka anledningen till att getingar attackerar – de är fulla

Getingar är ju sjukt irriterande. Det finns faktiskt en anledning till att getingar är lite extra jobbiga, beroende på vad de får i sig för mat kan de bli extra irriterade och mer benägna att sticka.


En riktig baksida med sommaren är alla insekter som vaknar till liv och stör oss. Allt från mygg till flugor och getingar surrar runt våra huvuden och tar sig in i våra hem.

Getingarna är kanske värst, eftersom det gör sjukt ont att bli stucken och vissa kan till och med få allergiska reaktioner av sticken. 

Ibland verkar det ju nästan som att getingarna är ute efter en och surrar konstant runt ens huvud, och faktum är att det finns en anledning till att getingarna är lite extra irriterade. De är nämligen fulla, det skriver Daily Mail om. 

Slut på naturlig föda

Getingarnas jobb är att hjälpa drottningen, och det gör de genom att samla föda åt hennes larver. Men getingarna själva kan inte smälta den föda, i form av exempelvis flugor, som de samlar in. Istället tuggar de maten åt larverna. 

Getingar kan bli fulla om de får i sig alkoholhaltig dryck eller jäst frukt. Bildkälla: Johan Nilsson / TT

När larverna sedan smälter maten producerar de saliv som är väldigt rikt på socker som getingarna äter. Men så här års så har larverna vuxit upp och drottningen har slutat lägga nya ägg. Därför finns det inget sockerrikt spott för getingarna att äta och de måste hitta annan föda. 

Blir påverkade av alkohol

Det är därför de ger sig på vår söta mat i form av frukt, saft och alkoholhaltiga drycker. När getingarna äter antingen jäst frukt eller dryck med alkohol i blir de påverkade. 

Experter säger att de små mängderna alkohol gör getingarna mer irriterade och mer benägna att sticka. De fulla getingarna drar sig också till sötare livsmedel som läsk och sylt, och blir därmed en risk när de befinner sig i närheten av folk, skriver Daily Mail.  

Så akta dig för fulla getingar där ute i sommarvärmen!

Det här är inte någon bra idé – här krossar mannen ett getingbo med bara händerna.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är getingar jobbiga?
Tack för din röst!
Senaste nytt

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

1 timme sedan
Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.