Galaxen Andromeda
Andromedagalaxen. - Foto: Pixabay

Snart kan du se galaxen Andromeda med blotta ögat – så gör du

Granngalaxen kommer snart vara synlig för blotta ögat. Och det är inte så svårt att få syn på den.


Sugen på ett rymdäventyr? Nu i november kommer du kunna se Andromeda, vår närmaste granngalax, med blotta ögat. 

Andromeda är precis som vår galax en spiralgalax, och påminner alltså en hel del om Vintergatan. Dock är den bra mycket större. Trots att den inte tar upp så stor plats på himlen består den av ungefär en biljon stjärnor, alltså tusen miljarder stycken. Det kan jämföras med vår egen galax som består av futtiga 200-400 miljarder stjärnor. 

Längre bort kan dina ögon inte komma

Och när du står där och blickar mot galaxen kan du ju tänka på att du ser så långt bort i tid och rum som en människa kan utan hjälpmedel. Andromeda är nämligen det ljus på himmelen som du kan se med blotta ögat som ligger längst bort. Ljuset från Andromeda måste färdas i 2,25 miljoner år innan det når oss här på jorden. Du kommer med andra ord kunna se en galax långt borta för länge sedan.  

Men närmare kommer det bli! Om ungefär fyra miljarder år kommer nämligen vår galax och Andromeda kollidera med varandra. Men det är inte så dramatiskt som det låter. Precis som i vår galax ligger stjärnorna i Andromeda väldigt långt ifrån varandra, och risken att jorden kommer att krascha in i en annan stjärna är ganska liten. 

I stället kommer man då kunna se en fantastisk och ständigt föränderlig natthimmel – om det finns någon eller något på jorden som kan se det då så klart. 

Så gör du för att kunna kika på Andromeda:

Ta dig till en så mörkt plats som möjligt och rikta blicken mot sydväst vid 22-tiden, enligt Illustrerad Vetenskap. Vill du försäkra dig om att få syn på galaxen kan du ta med dig en kikare. 

Råkar du missa den så ska du inte bli ledsen, Andromeda går att se på himlen varje år. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska du titta på galaxen?
Tack för din röst!