Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är skillnaden mellan clementin, mandarin och satsuma

- 03/12/2018, 11:21

Vad är egentligen skillnaden mellan de olika citrusfrukterna? Och vad är godast? Här är en supersnabb guide med allt du behöver veta.

Vintern är verkligen rätta tiden för clementiner, satsumas och annat gott! Men när man står där i matbutiken kan det vara väldigt knepigt att veta vad som är vad och vad som är godast. 

Men det finns ganska enkla metoder att se vad som är vad. Här är en snabb guide!

Mandariner

Mandarin är samlingsnamnet för småcitrus – alltså själva arten frukter. Samtidigt är det en egen frukt – småcitrus. Småcitrus hittar du i konserverad form i matbutiker, och används för bakning och dekoration. Att du därför skulle sitta och smaska på en mandarin på fruktstunden är därför inte speciellt troligt. 

Mandarin
Inlagda mandarin-skivor (Wikimedia Commons)

Clementiner

Clementinen är en underart till mandarinen (småcitrus). Den skapades av människor som en hybrid mellan småcitrus och apelsiner. Oftast är den lättskalad och kärnfri, vilket gör den väldigt populär. Du känner igen clementinen på det blanka, ofta gropiga skalet.  

Clementin
Clementinen är en favorit bland många (Lars Pehrson/TT)

Satsumas

Precis som clementiner så är Satsumas en underart till småcitrus. Den har fått sitt namn efter Satsumaprovinsen i Japan. Frukten påminner om en småcitrus, men är ofta kärnfri. Satsumas är alltså mindre och lite plattare än clementiner – de kan också vara mer grönaktiga i skalet. 

Satsumas
Satsumas är blekare än clementiner (Wikimedia Commons)

Tangeriner

En tangerin påminner om clementiner, men är lite svårare att skala – den saknar i regel det där blanka gropiga skalet. Tangerinen är heller inte lika söt som clementinen, vilket gör att den passar bättre för matlagning och sallader. 

Tangerin
Tangeriner passar bättre i sallad (Pixabay)

Alltså: Om du står i butiken och tvekar – köp clementiner!

Källor: University of California, fooducate.com

Kommer du äta massa clementiner i vinter?