Clementiner
Vad är egentligen skilladen mellan mandarin, clementin och satsuma? - Foto: Unsplash/Lars Pehrson/TT

Här är skillnaden mellan clementin, mandarin och satsuma

Vad är egentligen skillnaden mellan de olika citrusfrukterna? Och vad är godast? Här är en supersnabb guide med allt du behöver veta.


Under den svenska vintern når småcitrus sin storhetstid, då är både clementiner, satsumas och tangeriner i säsong. Men när man står där i matbutiken kan det vara väldigt knepigt att veta vad som är vad och vad som är godast. 

Men det finns ganska enkla metoder att se vad som är vad. Här är en snabb guide!

Mandariner

Mandarin är samlingsnamnet för småcitrus – alltså själva arten frukter. Samtidigt är det en egen frukt – småcitrus. Namnet mandarin kommer troligtvis från de orange kläderna som kinesiska ämbetsmän bar förr i tiden. De kallades nämligen mandariner!

Småcitrus hittar du i konserverad form i matbutiker, och används för bakning och dekoration. Med andra ord är det inte en frukt som ligger i frukthyllan som exempelvis clementiner eller satsumas. Att du därför skulle sitta och smaska på en mandarin på fruktstunden är därför inte speciellt troligt. 

Inlagda mandarin-skivor (Wikimedia Commons)

Clementiner

Clementin, eller klementin som man också kan stava namnet, är en underart till mandarinen (småcitrus). Den skapades av människor som en hybrid mellan småcitrus och apelsiner. Därför är den mer apelsinlik jämfört med exempelvis satsumas. 

Oftast är den lättskalad och kärnfri, vilket gör den väldigt populär. Du känner igen en clementin på det blanka, ofta gropiga skalet.  

Clementinen är en favorit bland många (Martina Holmberg/TT)

Satsumas

Precis som clementiner så är Satsumas en underart till småcitrus. Den har fått sitt namn efter Satsumaprovinsen i Japan. Frukten påminner om en småcitrus, men är ofta kärnfri. Satsumas är alltså mindre och lite plattare än clementiner – de kan också vara mer grönaktiga i skalet. 

Satsumas är blekare än clementiner (Wikimedia Commons)

Tangeriner

Här är en liten bubblare i sammanhanget! En tangerin påminner om clementiner, men är lite svårare att skala – den saknar i regel det där blanka gropiga skalet. Tangerinen är heller inte lika söt som clementinen, vilket gör att den passar bättre för matlagning och sallader. 

Tangeriner passar bättre i sallad (Pixabay)

Alltså: Om du står i butiken och tvekar – köp clementiner!

Källor: University of California, fooducate.com

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du äta massa clementiner i vinter?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Tummar på kraven för att klara Natoinsatsen

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

Kristdemokraterna vill se mer kärnkraft i Europa. En fråga som partiet planerar att driva i EU-valet, enligt ett pressmeddelande.

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

Den kvinna som dömdes i tingsrätten för mordet på en annan kvinna frias nu helt i hovrätten, rapporterar Göteborgs-Posten.

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

1 timme sedan
Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.

Örnsköldsvik: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka på Terminalvägen i Svartby.", skriver polisen på sin hemsida.

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

1 timme sedan
Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.