- Foto: Stian Lysberg Solum/TT

Nu är det dags för blodmåne igen – då kan du se den

Missade du blodmånen sist? Lugn, nu får du en ny chans. Snart är det nämligen dags för månförmörkelse här i Sverige!


Nu är det dags igen! Du som missade blodmånen i somras får nu en ny chans att se det vackra himlafenomenet. Men det gäller att vara morgonpigg. 

Den 21 januari är det nämligen månförmörkelse – och du kommer kunna se den röda månen med blotta ögat. 

Så här gör du:

Det gäller som sagt att vara morgonpigg. Vid 05:41 kommer kan kunna se månen i väst-nordvästlig riktning, men redan vid kvart i sju kan det vara för sent, skriver Illustrerad Vetenskap.

Vad är egentligen en blodmåne?

Blodmånen orsakas av en månförmörkelse. Det innebär att solen och månen ligger precis mitt emot varandra med jorden i mitten. Jorden lägger alltså en skugga på månen som ser rödaktig ut från vårt perspektiv. 

Månförmörkelser är omgivna av myter och skrock – kanske inte så konstigt eftersom månen färgas i en ganska ruggig röd färg. Förr trodde man att blodmånen kunde orsaka död, jordbävningar, jordens undergång och annat otäckt. 

I Bibeln står det att en blodmåne kommer att ske precis innan jordens undergång – detta trots att blodmånen faktiskt är ett ganska vanligt fenomen. 

Nu för tiden vet vi att blodmånen är helt ofarlig, och bara spektakulärt att se, även om vissa fortfarande tror att månens position kan påverka vår vardag. Det finns till och med en präst som tror att jorden kommer gå under nu i januari – läs mer om det här!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du se blodmånen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

SAS skilsmässnota kan kosta över miljarden

GB-ägaren Unilever kapar 7 500 jobb

Den brittiska livsmedelsjätten Unilever, som bland annat äger den tidigare svenska glasstillverkaren GB, ska kapa 7 500 jobb och stycka upp verksamheten.

Aktiespararna om Thunberg: "Snälla, väx upp"

Civil olydnad gör inte bolag mer hållbara, anser Aktiespararnas vd Joacim Olsson efter SAS bråkiga bolagsstämma på måndagen där bland andra klimataktivisten Greta Thunberg protesterade mot flygbolagets miljöskadliga verksamhet.

Nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar inledningsvis. Vid öppning är OMXS-index ned 0,4 procent.

Efter ryska rykten: Nej, Charles är inte död

1 timme sedan
Nyheten slog ned som en bomb i ryska medier under måndagen: Storbritanniens kung var död. Men det var han inte.

SBAB sänker bolåneräntorna – "fortsätter ner"

1 timme sedan
Statliga banken SBAB fortsätter att sänka sina listräntor för bolån med kort löptid. Vi ser framför oss fortsatta nedgångar i bolåneräntorna, säger Mikael Inglander, vd för SBAB.