Måndag 2 Aug
Stockholm

Nu är det dags för blodmåne igen – då kan du se den

Missade du blodmånen sist? Lugn, nu får du en ny chans. Snart är det nämligen dags för månförmörkelse här i Sverige!

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nu är det dags igen! Du som missade blodmånen i somras får nu en ny chans att se det vackra himlafenomenet. Men det gäller att vara morgonpigg. 

Den 21 januari är det nämligen månförmörkelse – och du kommer kunna se den röda månen med blotta ögat. 

Så här gör du:

Det gäller som sagt att vara morgonpigg. Vid 05:41 kommer kan kunna se månen i väst-nordvästlig riktning, men redan vid kvart i sju kan det vara för sent, skriver Illustrerad Vetenskap.

Vad är egentligen en blodmåne?

Blodmånen orsakas av en månförmörkelse. Det innebär att solen och månen ligger precis mitt emot varandra med jorden i mitten. Jorden lägger alltså en skugga på månen som ser rödaktig ut från vårt perspektiv. 

Månförmörkelser är omgivna av myter och skrock – kanske inte så konstigt eftersom månen färgas i en ganska ruggig röd färg. Förr trodde man att blodmånen kunde orsaka död, jordbävningar, jordens undergång och annat otäckt. 

I Bibeln står det att en blodmåne kommer att ske precis innan jordens undergång – detta trots att blodmånen faktiskt är ett ganska vanligt fenomen. 

Nu för tiden vet vi att blodmånen är helt ofarlig, och bara spektakulärt att se, även om vissa fortfarande tror att månens position kan påverka vår vardag. Det finns till och med en präst som tror att jorden kommer gå under nu i januari – läs mer om det här!

Kommer du se blodmånen?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela