Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SMHI varnar för nytt kaosväder: "Både ishalka och snöfall"

- 09/02/2019, 17:32 -

Det råder vattenkaos i flera delar av landet och det är inte slutet på det oberäkneliga vädret. Nej, ett nytt stökigt väder är på ingång.

Att vädret varit minst sagt exploderande på alla olika sätt är ingen nyhet. Först kom stormen med ofantliga mängder snö, som senare ersattes av plusgrader. Och vad hände då med snön? Den smälte och det råder vattenkaos i flera delar av landet.

Vattenmängderna har minst sagt ställt till det en hel del. Det är heller inte slut på denna knäppa väderhistoria. Nej, nu varnar SMHI för nytt stökigt väder.

Ett flertal varningar är utfärdade, och det blir mulet i stora delar av landet.

– Vi har ett flertal varningar utfärdade, både ishalka och snöfall och hydrologiska varningar, säger Malva Lindborg, meteorolog på SMHI till Expressen. 

Det är inte bara den smältande snön som orsakar vattenkaoset. Utan under lördagen drar ett nederbördsområde norrut. Värmland, Dalarna och Gävleborg kommer få smaka på en hel del regn.

– Där är vägarna kalla och temperaturerna på minus, och nederbörden börjar mer och mer falla som regn under natten och in på morgontimmarna och då fryser det på, fortsätter Malva Lindborg.

Varningar utfärdas i norr

Det kraftiga nederbördsområdet flyttar sig mer och mer norrut under lördagen. Det kommer att resultera till en hel del snö i norr, främst Jämtland och Västernorrland, där även varningar har utfärdats. Det kan komma upp till 15 centimeter snö i Jämtland, och snäppet under i Västernorrland.

Lindborg fortsätter:

– Till skillnad från tidigare i vinter är det tung, mycket blötare snö för att det är mildare luft. Det är inte den här flygiga, lätta snön.

Höga vattenflöden

Snön smälter fort i Halland och större delar av Västra Götaland. SMHI varnar för höga vattenflöden men i början av nästa vecka kan vi förvänta oss ett väderomställning. Tro det eller ej, men vi går mot ökade chanser till sol!

– Under måndag, framför allt mot kvällen, sveper det ner ganska kall luft över landet, och det blir återigen minusgrader i hela landet mot tisdag, avslutar Malva Lindborg till Expressen.

Nyheter24 har tidigare gjort ett quiz om vädret. Kan du så mycket (eller så lite) som du tror? Testa dig själv här!