Groda, dna
Många groddjur kan komma att dö av en dödlig svampinfektion. - Foto: Bildkälla: Pixabay

Forskare varnar: Flera groddjur hotas att utrotas

Många groddjur dör av en dödlig svampinfektion och nu varnar forskare för att fler liknande katastrofer kan komma att ske i framtiden.


Forskare har beskrivit det som att groddjur massdör. Det är svampinfektionen Batrachochytrium dendrobatidis även kallad BD, som har orsakat en massdöd bland groddjurspopulationer som idag har spridits till alla världens kontinenter. 

Enligt The Independent har sjukdomen beskrivits som den värsta sjukdomen som drabbat groddjur hittills.

Joyce Longcore, som var en av de första att identifiera smittan, gjorde upptäckten när hon försökte ta reda på varför pilgiftsgrodorna hos Smithsonian National Zoo i USA av någon okänd anledning började att dö.

Från 1970-talet fram tills idag tros cirka 200 grodarter ha dött ut. Till stor del har det berott på den dödliga svampinfektionen som har haft en särskilt förödande effekt i Sydamerikas regnskog. Där har svampen drivit hela populationer till utrotning och många kraftigt minskat av den farliga infektionen.

Globaliserad värld - ett problem för miljön

Svampens ursprungsområde har kunnat spåras till Östasien och kunnat spridas genom den omfattande globala handeln av groddjur. Forskare menar att den kan komma att bli farligare när svampen korsar sig med närbesläktade arter runt om i världen. 

Det är en av konsekvenserna dagens globaliserade värld fört med sig, då tidigare helt isolerade arter nu kan komma i kontakt med varandra.

Stopp av all handel och resor mellan länder

Nu menar Longcore att så länge vi inte stoppar alla resor och handel mellan länder, kan sjukdomen orsakad av Bd vara ett problem som vi kan förvänta oss att få se mer av i framtiden. Till exempel har även ett virus som drabbar salamandrar påträffats i Europa och Asien, vilket kan komma att ge liknande förödande konsekvenser som har drabbat groddjur jorden runt.

Enligt forskare ligger hoppet i att rigorösare tester utförs på djur som transporteras mellan länder, för att försäkra sig om att de inte bär på någon eventuell smitta.

Nyheter24 har tidigare skrivit om fem djurarter som vi människor snart kan ha utrotat totalt. Läs mer om vilka djur det handlar om här.

Gillar du grodor?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Här är Sveriges alla turer mot Natomedlemskap

Amorteringskravet: Så slår det mot bopriserna

Det skärpta amorteringskravet har inneburit en stor prispress på mindre lägenheter, enligt bostadssajten Hemnet. Det som förvånar är att det är så stor skillnad mellan de stora och mindre bostäderna, säger Erik Holmberg, analytiker hos Hemnet.

Martin Melin ångrar uttalandet om guccikepsar – utesluter inte Östermalm

Liberalernas talesperson i polisfrågor Martin Melin har ångrat sitt mycket kritiserade uttalande om kriminella och guccikepsar. I en intervju med Dagens ETC säger han ”Varsågoda medborgare".

Ungerns talman signerade Natoansökan

1 timme sedan
Det ungerska parlamentets talman har undertecknat ratificeringen av Sveriges Natomedlemskap. Men även presidenten ska skriva under.

Norge: Helikoptervraket bärgat ur havet

1 timme sedan
Den havererade helikoptern utanför Bergen i Norge har bärgats ur havet, meddelar norska haverikommissionen. Vraket kommer nu att fraktas med fartyg till en norsk marinbas i Bergen.

Lyxiga prispotten: Så mycket pengar får vinnarna i Vasaloppet 2024

1 timme sedan
Vasaloppet 2024 äger rum den 3 mars och för de som lyckas ta sig upp på topp 15-placeringarna i tävlingen väntar lite skönt klirr i kassan – inte minst för de snabbaste åkarna förstås.