Nya sexstudien: väljer vi vilka vi ligger med

- 22/06/2019, 17:30

Under sommaren är det inte ovanligt med en sommarfling och kanske blir det till och med lite sex, men hur väljer vi egentligen våra sexpartners? Det reder Nyheter24 ut här!

Nu när solen strålar och semestern börjar kan det vara trevligt med lite sommarsex. Men hur bestämmer vi egentligen vilka som blir våra sexpartners? Det besvarar en ny studie från Norges tekniska- och naturvetenskapliga universitet.

Olika sexuella beteenden

Studien undersökte totalt 211 heterosexuella elever på NTNU under några års tid. Eleverna fick svara på frågor om deras sexliv och vad som var viktigt för dem i sexpartners. 

Resultatet? Att kvinnor och män beter sig väldigt annorlunda när det kommer till sex. 

Sex
Bildkälla: Isabell Höjman/TT

Risk för missförstånd

Något som blev tydligt i studien var att kvinnor och mäns intentioner ofta missuppfattas av det andra könet. Mer specifikt trodde männen ofta att kvinnor var mer intresserade av att ha sex än vad de faktiskt var. Kvinnorna däremot trodde ofta att män var mindre intresserade av sex än de faktiskt var. 

Kondom
Bildkälla: Isabell Höjman/TT

Ett annat tydligt resultat var att sex ofta sker på kvinnans villkor och att det är hon som har det avgörande beslutet angående om det blir en sexuell akt eller inte. Något studieförfattaren Frode Theun tror beror på både biologi och kultur:

– Om man tänker rent evolutionstekniskt så har kvinnor varit varit försiktiga med vem de har sex med för att de kan bli gravida. Men så finns det även kulturella aspekter som spelar in. Om en kvinna är lätt på foten skuldbeläggs hon och får ofta ett dåligt rykte. För män kan det tvärtom. Många sexpartners kan ge dem mer status, säger hon till Dagbladet. 

Så väljer kvinnor och män sexpartner

Studiens andra medförfattare Leif Ottesen Kennair har även han uttalat sig om kvinnor och mäns sexuella beteenden – bland annat om vilka egenskaper som är viktiga i valet av sexpartner. 

Sex
Bildkälla: Adam Wrafter/SvD/TT

För män säger han att det är viktigt med förhållandet mellan midja och höft, femininitet och en ungdomlig personlighet. Kvinnor däremot styrs ofta av längd, axelbredd och maskulinitet, säger han till Dagbladet.

Läs även: Här är de största misstagen män gör under sex