Tisdag 20 Apr
Stockholm

Forskare varnar: E-cigaretter kan orsaka hjärnskador

Forskning-visar-att-e-cigaretter-kan-orsaka-allvarliga-hjarnskador
Forskning visar att e-cigaretter kan orsaka allvarliga hjärnskador. Foto: Nam Y. Hum/AP, Julio Cortez/AP

E-cigaretter nämns ofta som ett säkrare alternativ till rökning – något som en amerikansk forskningsgrupp nu utmanar. Det efter att samband mellan e-cigaretter och hjärnskador har upptäckts.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

E-cigaretter marknadsförs ofta som ett säkrare alternativ till rökning, ett påestående som en amerikansk forskningsgrupp nu ställer på sin spets. Det efter att teamet upptäckt att e-cigaretter påverkar hjärnans stamceller negativt.

Stamcellers funktion

Stamceller är celler som har förmågan att växa ihop med alla kroppens celltyper. De bidrar till att underhålla och återbilda kroppens vävnader och finns därför även i vår hjärna, skriver hjärnfonden. Nu ser forskare på Kalifornias universitet att just hjärnans stamceller påverkas negativt av e-cigaretter. 

E-cigarett
Bildkälla: Julio Cortez/AP

Så påverkas hjärnan 

Mer specifikt har forskarna upptäckt att rökning av e-cigaretter triggar en stress-respons i hjärnan kallad stress-induced mitochondrial hyperfusion (SIMH). 

SIMH uppstår i situationer när hjärnan tror att den är i fara och tänker att den måste skyddas. Något som triggas vid konsumtion av e-cigaretter enligt studien. Mer specifikt blir det ett överskott av kalcium vilket får cellen att svälla och tillslut dö. 

– Om stressen som kommer från nikotinet kvarstår kollapsar SIHM, de neurologiska stamcellerna skadas och inga mer specialiserade celler kan produceras från stamcellerna, säger Dr Atena Zahedi, huvudforskare för studien, till Mirror.

Läs även: Nu förbjuds e-cigaretter på populär semesterort

Vejpar du?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela