Forskning-visar-att-e-cigaretter-kan-orsaka-allvarliga-hjarnskador
Forskning visar att e-cigaretter kan orsaka allvarliga hjärnskador - Foto: Nam Y. Hum/AP, Julio Cortez/AP

Forskare varnar: E-cigaretter kan orsaka hjärnskador

E-cigaretter nämns ofta som ett säkrare alternativ till rökning – något som en amerikansk forskningsgrupp nu utmanar. Det efter att samband mellan e-cigaretter och hjärnskador har upptäckts.


E-cigaretter marknadsförs ofta som ett säkrare alternativ till rökning, ett påestående som en amerikansk forskningsgrupp nu ställer på sin spets. Det efter att teamet upptäckt att e-cigaretter påverkar hjärnans stamceller negativt.

Stamcellers funktion

Stamceller är celler som har förmågan att växa ihop med alla kroppens celltyper. De bidrar till att underhålla och återbilda kroppens vävnader och finns därför även i vår hjärna, skriver hjärnfonden. Nu ser forskare på Kalifornias universitet att just hjärnans stamceller påverkas negativt av e-cigaretter. 

Bildkälla: Julio Cortez/AP

Så påverkas hjärnan 

Mer specifikt har forskarna upptäckt att rökning av e-cigaretter triggar en stress-respons i hjärnan kallad stress-induced mitochondrial hyperfusion (SIMH). 

SIMH uppstår i situationer när hjärnan tror att den är i fara och tänker att den måste skyddas. Något som triggas vid konsumtion av e-cigaretter enligt studien. Mer specifikt blir det ett överskott av kalcium vilket får cellen att svälla och tillslut dö. 

– Om stressen som kommer från nikotinet kvarstår kollapsar SIHM, de neurologiska stamcellerna skadas och inga mer specialiserade celler kan produceras från stamcellerna, säger Dr Atena Zahedi, huvudforskare för studien, till Mirror.

Läs även: Nu förbjuds e-cigaretter på populär semesterort

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vejpar du?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Uppgifter: Hundratals kroppar i massgrav i Gaza

Nordkorea har avfyrat ballistisk robot

Nordkorea har avlossat en ballistisk robot, uppger sydkoreanska myndigheter.

Polisen i Norrköping rapporterar om trafikolycka

"Olycka på Lidövägen", skriver polisen på sin hemsida.

Börsen väntas vända upp

Stockholmsbörsen ser ut att vända upp efter fredagens nedgång, indikerar förhandeln på bland annat IG Markets.

Morgonens nyheter 22 april

1 timme sedan
Här är morgonens nyheter i korthet.

Embracer delas upp i tre bolag

1 timme sedan
Spelutvecklaren Embracer ska delas upp i tre separata noterade bolag på Stockholmsbörsen, föreslår styrelsen enligt ett pressmeddelande.