Nya studien: Så påverkas blodcirkulationen av e-cigaretter

- 25/08/2019, 11:45 -

En ny studie visar att nikotinfria e-cigaretter påverkar blodcirkulationen efter bara ett användningstillfälle.

Samtidigt som det blivit allt mindre vanligt att röka vanliga cigaretter har det blivit riktigt trendigt med e-cigaretterna i Sverige. Och de som drar det tyngsta användningslasset är unga.

Enligt en rapport som framställdes av CAN i fjol så uppgav 37 procent av flickorna och 45 procent av pojkarna som gick i årskurs två på gymnasiet att de använder eller någon gång har testat e-cigaretter. 

Påverkar blodcirkulationen efter endast ett användningstillfälle

En ny studie som publicerats av Radiology och är gjord på unga icke-rökare visar att nikotinfria e-cigaretter påverkar blodcirkulationen – efter endast ett användningstillfälle.

I studien deltog totalt 31 friska ungdomar som inte röker vanligtvis. Efter att de använt e-cigaretter som inte innehöll nikotin så kunde man se att blodcirkulationen i lårbensartären försämrades – direkt efter användning.

Som tur är var förändringarna i blodkärlen inte bestående.

"Möjligt att det inte går tillbaka till det normala så lätt"

– Efter några minuter återställs allting till det normala. Man skulle kunna säga att det inte är en stor grej, att ingenting händer, men om någon vape:ar regelbundet under en lång period så är det möjligt att det inte går tillbaka till det normala så lätt, säger Felix W. Wehrli, en av författarna av studien samt professor i radiologisk vetenskap och biofysik, till CNN.

Så enligt forskarna som genomfört studien behövs det vidare forskning för att de som det kan ge några skadliga effekter långsiktigt.

Har du provat e-cigg?