Svenskar har historiskt höga skulder hos Kronofogden.
Svenskar har historiskt höga skulder hos Kronofogden. - Foto: Foto: Shutterstock, Vilhelm Stokstad/TT.

Historiskt många ärenden hos Kronofogden: "Oroande trend"

Ny statistik visar att det totala skuldbeloppet och antalet inkomna krav ligger på historiskt höga nivåer hos Kronofogden.


Allt fler svenskar blir skuldsatta med högre summor hos Kronofogden, det visar ny statistik från årets första månader. Den statliga myndigheten ser nu en rejäl ökning i svenskarnas belåningar. 

Det totala skuldbeloppet och antalet inkomna krav ligger just nu på historiskt höga nivåer. Ett krav innebär att man ska betala in en skuld. Kravet kallas med andra ord för betalningsföreläggande.

En av anledningarna till att summorna blir högre är att kreditgivarna inte gör tillräckligt noggranna bedömningar. 

"Det tyder på att kreditgivarna behöver göra noggrannare bedömningar av människors ekonomi innan de beviljar ett lån. Det här är en oroande trend, som vi kommer att analysera djupare framöver," säger Andrea Gleerup, enhetschef på Kronofogden. 

Fram till den sista juni i år så fick Kronofogden in cirka 15 400 krav på obetalda skulder. Det motsvarar en ökning med 22 procent jämfört med samma period förra året, vilket är en rejäl ökning.

Andrea Gleerup menar att anledningen till ökningen också är att banker, kreditföretag och bolag köper gamla skulder. Skulderna är också kopplade till osäkra lån.

Stora skulder

Enhetschefen menar att det är höga kravskulder som ökar drastiskt. "Antalet krav på mellan 100 000 och 500 000 kronor ökar markant, och det är tydligt att skulder kopplade till lån utan säkerhet driver upp siffrorna.", skriver Andrea Gleerup. 

Sammantaget går det att konstatera att både det totala skuldbeloppet och även antalet inkomna krav ligger på historiskt höga nivåer, menar Andrea Gleerup, enhetschef på Kronofogden. 

Kravens sammanlagda skuldbelopp hos Kronofogden har ökat till drygt 9 miljarder kronor – vilket är den högsta siffran någonsin.

Vad är krav och betalningsföreläggande? 

Om någon exempelvis är skyldig dig pengar kan du få hjälp av Kronofogden att fastställa skulden. Det är då man ansöker om betalningsföreläggande. Sedan skickar Kronofogden ett brev, alltså ett föreläggande, till den som du vill få betalt av. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du skulder hos Kronofogden?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Folklistan: Skicka fångar till andra EU-länder

Svenskt nej till mer socialt i EU

Med EU-topparna Ursula von der Leyen och Charles Michel i spetsen konfererar EU-länderna om sociala frågor i belgiska La Hulpe i dagarna två.

Stockholm: Polisen rapporterar om brand

"Polis, ambulans och räddningstjänst är på väg till en lägenhetsbrand i Traneberg.", skriver polisen på sin hemsida.

Satt fängslad i 20 år – får 55 miljoner av staten

Viggo Kristiansen – dömd och sedermera frikänd för ett uppmärksammat mord på två flickor år 2000 – får 55 miljoner kronor av den norska staten.

Norsk räktrålare drog upp död kropp

1 timme sedan
Besättningen ombord MS Kongsfjord trålade efter räkor i Barents hav när de i fredags kväll fick en obehaglig överraskning. I nätet låg en död kropp.

C: KU-anmäler Kristersson och Pourmokhtari

1 timme sedan
I bästa fall har regeringens klimatredovisning varit vilseledande, i sämsta fall är det rena lögner, anser Centern. Nu KU-anmäls statsminister Ulf Kristersson (M) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).