Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Historiskt många ärenden hos Kronofogden : "Oroande trend"

- 23/09/2019, 19:35

Ny statistik visar att det totala skuldbeloppet och antalet inkomna krav ligger på historiskt höga nivåer hos Kronofogden.

Allt fler svenskar blir skuldsatta med högre summor hos Kronofogden, det visar ny statistik från årets första månader. Den statliga myndigheten ser nu en rejäl ökning i svenskarnas belåningar. 

Det totala skuldbeloppet och antalet inkomna krav ligger just nu på historiskt höga nivåer. Ett krav innebär att man ska betala in en skuld. Kravet kallas med andra ord för betalningsföreläggande.

En av anledningarna till att summorna blir högre är att kreditgivarna inte gör tillräckligt noggranna bedömningar. 

"Det tyder på att kreditgivarna behöver göra noggrannare bedömningar av människors ekonomi innan de beviljar ett lån. Det här är en oroande trend, som vi kommer att analysera djupare framöver," säger Andrea Gleerup, enhetschef på Kronofogden. 

Fram till den sista juni i år så fick Kronofogden in cirka 15 400 krav på obetalda skulder. Det motsvarar en ökning med 22 procent jämfört med samma period förra året, vilket är en rejäl ökning.

Andrea Gleerup menar att anledningen till ökningen också är att banker, kreditföretag och bolag köper gamla skulder. Skulderna är också kopplade till osäkra lån.

Stora skulder

Enhetschefen menar att det är höga kravskulder som ökar drastiskt. "Antalet krav på mellan 100 000 och 500 000 kronor ökar markant, och det är tydligt att skulder kopplade till lån utan säkerhet driver upp siffrorna.", skriver Andrea Gleerup. 

Sammantaget går det att konstatera att både det totala skuldbeloppet och även antalet inkomna krav ligger på historiskt höga nivåer, menar Andrea Gleerup, enhetschef på Kronofogden. 

Kravens sammanlagda skuldbelopp hos Kronofogden har ökat till drygt 9 miljarder kronor – vilket är den högsta siffran någonsin.

Vad är krav och betalningsföreläggande? 

Om någon exempelvis är skyldig dig pengar kan du få hjälp av Kronofogden att fastställa skulden. Det är då man ansöker om betalningsföreläggande. Sedan skickar Kronofogden ett brev, alltså ett föreläggande, till den som du vill få betalt av. 

Har du skulder hos Kronofogden?