Måndag 29 Nov
Stockholm

Forskning: Antidepressiva inte tillräckligt effektivt mot depression

Antidepressiva
2018 åt 1,6 miljoner svenskar antidepressiva, enligt Socialstyrelsen. Foto: Stina Stjernkvist / TT, Shutterstock

2018 åt över en miljon svenskar antidepressiva. Nu visar en ny studie att SSRI–läkemedel inte minskar symptom för depression, utan snarare lindrar ångest.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

2018 åt över en miljon svenskar antidepressiva. Cirka 600 000 av dem åt SSRI enligt Socialstyrelsen

SSRI står för Selective Serotonin Reuptake Inhibitor. Sertralin är ett av de vanligaste SSRI–läkemedlen, en så kallad serotoninåterupptagshämmare. Om du är deprimerad kan hjärnans serotoninsystem vara i obalans. Då kan läkemedel som SSRI hjälpa, då det ökar aktiviteten av signalsubstansen serotonin i hjärnan. 

Sertralin gör mindre än forskare tidigare trott för att minska symptomen för depression. Det visar en ny studie från Lancet Psychiatry på University College London (UCL). 

Studien, som är den största inom detta ämne hittills, visade att sertralin hade lite eller ingen effekt på symptomen för depression. Symptomen i detta fall var nedstämdhet.

Studien involverade 653 människor från åldrarna 18 till 74 som upplevde symptom för depression. De delades in i två grupper. Den ena gruppen fick "sockerpiller" som inte hade någon effekt, och den andra gruppen fick sertralin. 

HJÄLPTE EJ MOT NEDSTÄMDHET 

Resultatet visade att sertralingruppens nedstämdhet hade minskat med bara fem procent efter sex veckor. Efter 12 veckor så hade nedstämdheten minskat med 13 procent.  

Gruppen som tog sertralin kände sig bättre och deras allmänna hälsotillstånd förbättrades. Forskarna anser dock inte att det var ett "övertygande bevis" på en förbättrande effekt. 

HJÄLPTE DÄREMOT MOT ÅNGEST

Det var tydligt att SSRI–läkemedlet däremot hjälpte till att lindra ångest. Deltagarnas ångest hade minskat med 21 procent efter sex veckor och 23 procent efter 12 veckor. 

Forskaren som ledde studien, Glyn Lewis, menar att man i framtiden borde ta fram bättre läkemedel mot depression. Han säger till Independent att sertraline fungerar, men på ett annat sätt än man trodde att det skulle fungera från början. 

"Sertralin fungerar mot ångestsymptom och senare fungerar det mot depression." Han fortsätter: "Vi behöver definitivt bättre behandlingar för depression, och vi behöver mer forskning inom detta område."

Studien är den hittills största placebo-kontrollerade undersökningen inom detta området som har blivit finansierat av läkemedelsindustrin.

Här kan du läsa om när Ebba Busch Thor berättar om när hon tog antidepressiva.

Äter du antidepressiva?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela