Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ny forskning: Kaniner med hängande öron kan vara döva och ha ont

- 05/10/2019, 12:27

Kaniner med hängande öron kan vara döva ​​och ha väldigt ont, visar en ny studie från The Royal Veterinery College i London. Kaninerna får inte in tillräckligt med luft i öronen och stora vaxkakor bildas.

Att äga och avla kaniner med hängande öron är hemskt då de kan vara döva och troligtvis har väldigt ont, varnar The Royal Veterinary College i London. I studien så har forskare för första gången kunnat bevisa att kaniner med hängande öron lider. Detta på grund av att de inte får in tillräckligt med luft i öronen och stora vaxkakor bildas. 

På grund av att vissa raser är sönderavlade så har kaninerna också fått en förändrad huvudform som gör att de får problem med att äta och problem med tänderna. 

Tidigare har det varnats för att även mopsar och franska bulldoggar, så kallade designerhundar, lider av stora hälsoproblem efter avel. Hundarna kan bland annat ha svårt att andas och få luftvägssjukdomar.

Den nya studien om kaniner med hängande öron, är den första i sitt slag som bevisar att dessa avelspreferenser orsakar stor skada. Veterinärer har dock i flera år varnat för just denna problematik.

FORSKARNAS VÄDJAN: TÄNK EFTER

I studien undersökte man 15 kaniner med stående öron och 15 kaniner med hängande öron. Forskarna såg att kaninerna med hängande öron löpte 43 gånger större risk att ha trängre örongångar och uppvisa tecken på smärta. 

Kaninerna med hängande öron hade i flera fall också deformerade käkar som ledde till överdriven tandväxt som i sin tur leder till smärta.

Forskarna hittade också att öronvax hade blockerat örongångarna i 14 av 15 kaniner med hängande öron.

The British Veterinary Association har nu skickat ut en vädjan för husdjursägare att tänka " hälsa över utseende" när man köper ett husdjur.

Har du en kanin med hängande öron?