Fredag 16 Apr
Stockholm

Det finns tre olika typer av svettdofter – vilken har du?

Det-finns-tre-olika-svettdofter
Det finns tre olika svettdofter. Foto: Shutterstock

Att lukta svett är inte särskilt kul, men kanske kan det vara roligt att veta varför man luktar som man gör? Människors svett luktar nämligen olika – och här finns det tre kategorier som man kan tillhöra. Vilken passar in på dig?

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Vi har alla varit där – man sitter i godan ro och sköter sitt när plötsligt en odör uppenbarar sig. Och åh nej, den kommer visst från dig! 

Men luktar det get, lök eller kummin? Ja, det är nämligen de tre svett-kategorier man kan tillhöra, i alla fall enligt forskningen. 

Därför luktar svett 

Har du fastnat på det faktum att man kan lukta get? Okej, låt oss backa bandet lite. 

Svett i sig har ingen doft. Odören som vi känner uppstår när bakterier på huden bryter ner näringsämnen i svetten, vilket i sin tur bildar ett illaluktande avfallsämne. 

Men forskare tyckte inte att det här var tillräcklig med information. Nej nej, de ville veta mer om svett! Och när de började djupdyka i ämnet hittade de något mycket intressant.

Tre tydliga kategorier 

Hur undersöktes då detta? Jo, man gick till den illaluktande källan. 

Forskarna tog prover av bakteriefloran i armhålan hos ett antal personer. Här kunde man se att åtta bakterier dominerar, men i olika kombinationer. Och det är nu geten kommer in i bilden. 

Testerna visade nämligen att främst tre typer av bakterier får svetten att lukta, och det är på tre väldigt specifika sätt:

Corynebakterier skapar en odör som påminner om lukten från getter, stafylokocker luktar lök och anaeroba bakterier skapar en kummin-liknande doft.

Om du oroligt har börjat sniffa dig i armhålan kan du ta det lugnt! Om man har en mindre andel av dessa bakterier har svetten ofta en mer neutral lukt.  

Armhåla
Bildkälla: Shutterstock

Visste du att... 

...Svetten inte luktar lika mycket över hela kroppen? Ja, det är sant. Vi har nämligen bara två sorters svettkörtlar – en i våra armhålor och en i våra nedre regioner. 

Båda dessa områden är även bakteriekällor, vilket gör att svetten från dessa kroppsdelar luktar. 

Svett på andra delar av kroppen innehåller dock bara salter. Detta innebär att bakterier inte kan leva i svetten, och därför luktar den inte heller, skriver Illustrerad vetenskap

Läs även: Kusliga förklaringen till främlingarna du ser i dina drömmar

Svettas du lätt?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela