Forskning visar: Potatis och pasta är faktiskt bra för dig
Har du hört att mumsiga kolhydrater såsom pasta och potatis är ett big no-no? Då har vi goda nyheter! Forskning visar nämligen att det finns flera fördelar med dessa smaskiga livsmedel.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Vad är egentligen godare än en krämig pasta eller en riktigt god potatis? Inte mycket, enligt många.
Samtidigt har dessa maträtter ett oförskämt dåligt rykte – ofta får man höra att man borde dra ner på de här kolhydraterna.
Nu kommer dock forskning till pastan och potatisens räddning!
Därför är potatis och pasta fantastiska
Vad är det då som är så bra med potatis och pasta?
Jo, bland annat får dessa livsmedel oss att känna en större mättnadskänsla snabbare.
Det här innebär att man är mindre benägen att söka sig till chipspåsen eller andra onyttigheter på kvällen, vilket ofta är fallet om man äter för lite kalorier.
I det här avseendet liknar faktiskt pasta och potatis typisk "nyttig" mat, såsom grönsaker, fisk, bönor och magert kött.
Kolhydrater är hjärnans bränsle
Samtidigt behöver vi inte uppfinna hjulet på nytt – det är sedan tidigare känt att kolhydrater är absolut livsnödvändiga för oss.
I kroppen bryts nämligen kolhydrater ner till glukos, vilket är vår hjärnas egna bränsle!
Pasta har även visat sig ha en skyddande effekt mot cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och typ-2 diabetes, skriver Livsmedelsverket.