Darfor-borde-du-ata-pasta-och-potatis
Därför borde du äta pasta och potatis - Foto: Shutterstock, Emojipedia

Forskning visar: Potatis och pasta är faktiskt bra för dig

Har du hört att mumsiga kolhydrater såsom pasta och potatis är ett big no-no? Då har vi goda nyheter! Forskning visar nämligen att det finns flera fördelar med dessa smaskiga livsmedel.


Vad är egentligen godare än en krämig pasta eller en riktigt god potatis? Inte mycket, enligt många. 

Samtidigt har dessa maträtter ett oförskämt dåligt rykte – ofta får man höra att man borde dra ner på de här kolhydraterna. 

Nu kommer dock forskning till pastan och potatisens räddning! 

Därför är potatis och pasta fantastiska

Vad är det då som är så bra med potatis och pasta? 

Jo, bland annat får dessa livsmedel oss att känna en större mättnadskänsla snabbare. 

Det här innebär att man är mindre benägen att söka sig till chipspåsen eller andra onyttigheter på kvällen, vilket ofta är fallet om man äter för lite kalorier.  

I det här avseendet liknar faktiskt pasta och potatis typisk "nyttig" mat, såsom grönsaker, fisk, bönor och magert kött. 

Bildkälla: Shutterstock

Kolhydrater är hjärnans bränsle 

Samtidigt behöver vi inte uppfinna hjulet på nytt – det är sedan tidigare känt att kolhydrater är absolut livsnödvändiga för oss. 

I kroppen bryts nämligen kolhydrater ner till glukos, vilket är vår hjärnas egna bränsle! 

Pasta har även visat sig ha en skyddande effekt mot cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och typ-2 diabetes, skriver Livsmedelsverket.

Bildkälla: Shutterstock

Läs även: Här är maten du kan äta fast den har börjat mögla

Mat
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

En häktad för deltagande i terrororganisation

En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

Brukar du och din partner bli osams över ekonomin? Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

1 timme sedan
Här är plaggen som svenskarna helst har på sig i graven när de begravs. Vissa plagg är med otippade än andra. Vad hade du velat ha på dig när du begravs?

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

1 timme sedan
Stockholmsbörsen ska flytta. Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin, berättar Nasdaqs pressansvarige, Erik Gruvfors.