Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ny forskning: Därför blir du rädd av skräckfilmer

- 02/02/2020, 15:33

Forskare i Finland har upptäckt att delarna i hjärnan som kontrollerar ljud- och bilduppfattning blir mer aktiva när vi tittar på skräckfilmer.

Har du någonsin blivit riktigt skrämd av en ruggig rysare? Forskare kan nu visa vad det beror på.

En finsk studie där personer visades filmerna "The Conjuring" och "Insidious", visar att rädslan som uppstår i samband med skräckfilmer kan delas in i två delar.

Den första är den skräck du känner när du forfarande svävar i ovisshet och förbereder dig på vad som komma skall.

När hjärnan utsätts för detta känner den ett behov av att leta efter hotfulla signaler i närheten, och ljud- och bilddelarna i hjärnan blir därför mer uppmärksamma.

Obehagligt värre när det "hänt på riktigt". (Bildkälla: Shutterstock)

VERKLIGA HÄNDELSER ALLRA LÄSKIGAST

Den andra reaktionen kallas "akut fly-eller-fäkta" och uppstår när du utsätts för exempelvis så kallade jump scares. Detta eftersom hjärnans beslutsfattande delar då blir mer aktiva.

Undersökningen visade också att psykologisk skräck som byggde på verkliga händelser var allra otäckast. Och det som enbart antyddes och inte kunde ses var värre än det som faktiskt visades.

Så om du också ryser till extra av filmer som är "based on a true story" så är du verkligen inte ensam.

Tittar du på skräckfilm?