Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

En otrolig komet närmar sig jorden – så gör du för att se den

- 02/04/2020, 07:18 -

Här kommer lite glada nyheter för stjärnskådare. Kometen Atlas kommer förhoppningsvis snart vara synlig med blotta ögat.

Sugen på att kika på en komet? Snart kommer du förhoppningsvis ha chansen. 

Det är kometen Atlas, som upptäcktes i slutet av förra året, som nu är synlig från jorden – åtminstone för den som har ett bra teleskop. 

Men snart kan kometen var synlig med vanliga kikare, kanske man till och med kommer att kunna se den med blotta ögat, skriver Forbes. 

Längst upp i vänstra hörnet syns kometen Atlas med sin gröna svans. Nere i högerhörnet och i mitten av bilden ser du tydligt tre galaxer. Coolt va? (Foto:Nasa)

Så ser du den

Än så länge är man inte helt säker på hur pass synlig Atlas kommer att vara för oss här på jorden, men den lär vara som starkast någon gång i maj. 

I slutet av april kommer Atlas kunna ses i stjärnbilden giraffen, alltså en bra bit till höger om stora björn. Förhoppningsvis kommer den vara synlig med blotta ögat precis efter solnedgången. 

Visste du att...

Länge trodde man att kometer var ett illavarslande budskap, sänt av högre makter. I antikens Kina hade man till och med olika sätt att läsa av kometens svans för att se exakt hur illa det skulle bli. Ofta "varnade" kometen för krig, en härskares död eller smittsamma sjukdomar. Därför känns det kanske lite speciellt att kometen är synlig mitt under pågående coronakris. 

Dock vet vi ju nu, som tur är, vad kometer är och varför de dyker upp. 

Kometer är små istäckta bollar som flyger runt i långa banor kring solen. När kometen kommer nära solen smälter delar av ytan, och kometen får en svans av partiklarna den lämnar bakom sig. Just Atlas antas ha en frusen kärna som är en mil bred.