Komet
Kometen Atlas. - Foto: Nasa-shutterstock

En otrolig komet närmar sig jorden – så gör du för att se den

Här kommer lite glada nyheter för stjärnskådare. Kometen Atlas kommer förhoppningsvis snart vara synlig med blotta ögat.


Sugen på att kika på en komet? Snart kommer du förhoppningsvis ha chansen. 

Det är kometen Atlas, som upptäcktes i slutet av förra året, som nu är synlig från jorden – åtminstone för den som har ett bra teleskop. 

Men snart kan kometen var synlig med vanliga kikare, kanske man till och med kommer att kunna se den med blotta ögat, skriver Forbes. 

Längst upp i vänstra hörnet syns kometen Atlas med sin gröna svans. Nere i högerhörnet och i mitten av bilden ser du tydligt tre galaxer. Coolt va? (Foto:Nasa)

Så ser du den

Än så länge är man inte helt säker på hur pass synlig Atlas kommer att vara för oss här på jorden, men den lär vara som starkast någon gång i maj. 

I slutet av april kommer Atlas kunna ses i stjärnbilden giraffen, alltså en bra bit till höger om stora björn. Förhoppningsvis kommer den vara synlig med blotta ögat precis efter solnedgången. 

Visste du att...

Länge trodde man att kometer var ett illavarslande budskap, sänt av högre makter. I antikens Kina hade man till och med olika sätt att läsa av kometens svans för att se exakt hur illa det skulle bli. Ofta "varnade" kometen för krig, en härskares död eller smittsamma sjukdomar. Därför känns det kanske lite speciellt att kometen är synlig mitt under pågående coronakris. 

Dock vet vi ju nu, som tur är, vad kometer är och varför de dyker upp. 

Kometer är små istäckta bollar som flyger runt i långa banor kring solen. När kometen kommer nära solen smälter delar av ytan, och kometen får en svans av partiklarna den lämnar bakom sig. Just Atlas antas ha en frusen kärna som är en mil bred. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ökad ilska och oro i M efter opinionsmätning

Kvinna hittad död – man anhållen

En man har anhållits efter att en kvinna hittats död i sitt hem i Kungsbacka, rapporterar Kungsbacka-Posten.

Åklagaren: Tonåringarna var på plats vid mordet

Två tonårspojkar har häktats för grovt skyddande av brottsling efter mordet på en 39-årig man i Skärholmen i förra veckan. Enligt åklagare Ove Jäverfelt befann de sig på platsen när skjutningen inträffade. Vi har uppgifter som tyder på det, säger han.

Polisen i Flen rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka söder om Flen", skriver polisen på sin hemsida.

Så lever Ludmila Engquist i dag – 23 år efter dopingskandalen

Den tidigare friidrottaren Ludmila Engquist vann både VM-guld och OS-guld innan hon erkände att hon dopat sig. Nyheter24 har tagit reda på vad svenskarna googlar mest om den före detta stjärnan.

Flodhäst dök upp i villakvarter: "Blev livrädd"

Invånare i Kapstadenförorten Grassy Park fick en rejäl överraskning i helgen. Nedför gatan strosade en flodhäst.