Coronavirus
Kontaktlinser kan vara farligt. - Foto: Shutterstock

Coronavarningen: Därför ska du sluta ha kontaktlinser nu

Har du ett par glasögon i en låda någonstans? Nu är det faktiskt dags att ta fram dem igen. Det kan göra stor skillnad – och rädda liv.


Skippa kontaktlinserna – börja ha glasögon i stället. 

Det är uppmaningen som nu kommer från amerikanska akademin för oftalmologi – alltså medicinområdet som gäller ögonen. 

Anledningen är enkel. Den som har glasögon rör vid sitt ansikte mycket mindre än den som har kontaktlinser – och genom att vi alla rör vid våra ansikten mindre så minskar risken för viruset att spridas, skriver CNN. 

Kan sprida smitta

– Folk som använder linser rör inte bara sina ansikten när de sätter i och tar ut linserna – de rör också sina ansikten mycket mer än de som bär glasögon, säger Thomas Steinemann, talesperson för American Academy of Ophthalmology till CNN. 

– Man rör ansiktet och sen rör man andra delar av kroppen, fortsätter Steinemann. 

Dessutom menar forskare att glasögon faktiskt ger ett extra skydd mot coronapartiklarna som flyger runt i luften, även om skillnaden är marginell. 

Med andra ord; att byta från kontaktlinser till glasögon i dessa coronatider kan faktiskt rädda liv.

USA är extra hårt drabbat av coronapandemin, och är nu det land i världen med flest bekräftade fall – läs mer om det här

Läs även:

Så hittar du de billigaste kontaktlinserna – 3 tips

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ras för bitcoin

Högre försvarsvilja med utländsk bakgrund

Viljan att strida och riskera livet för att försvara Sverige är högre bland invånare i utsatta områden med utländsk bakgrund än hos övriga svenskar. Det visar en ny undersökning från Järvaveckan.

Här tvingas Maria Forsblom lämna "Nyhetsmorgon"-studion – mitt i direktsändning

Anders Pihlblad och Maria Forsblom skulle leda tisdagens "Nyhetsmorgon" i TV4. Men mitt under sändningen tvingades den senare lämna studion.

Planen: Dubbelt så mycket el till 2045

År 2045 ska Sverige kunna producera dubbelt så mycket el som i dag, eller 300 TWh. Bland annat med kraftigt utbyggd kärnkraft. Det framgår av regeringens energiproposition, som också innehåller etappmål på vägen dit.

Man jagas för dubbelmord i Nässjö

En man i 35-årsåldern misstänks för dubbelmord i Nässjö, sedan två män hittats döda efter en brand i ett flerfamiljshus i februari.

Pappan bekräftar mord på svensk i Turkiet

1 timme sedan
Pappan till den svenske man som uppges ha dödats i en skottlossning i Turkiet på söndagskvällen bekräftar att hans son blev ihjälskjuten.