Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Coronavarningen: Därför ska du sluta ha kontaktlinser nu

- 27/03/2020, 09:26

Har du ett par glasögon i en låda någonstans? Nu är det faktiskt dags att ta fram dem igen. Det kan göra stor skillnad – och rädda liv.

Skippa kontaktlinserna – börja ha glasögon i stället. 

Det är uppmaningen som nu kommer från amerikanska akademin för oftalmologi – alltså medicinområdet som gäller ögonen. 

Anledningen är enkel. Den som har glasögon rör vid sitt ansikte mycket mindre än den som har kontaktlinser – och genom att vi alla rör vid våra ansikten mindre så minskar risken för viruset att spridas, skriver CNN. 

Kan sprida smitta

– Folk som använder linser rör inte bara sina ansikten när de sätter i och tar ut linserna – de rör också sina ansikten mycket mer än de som bär glasögon, säger Thomas Steinemann, talesperson för American Academy of Ophthalmology till CNN. 

– Man rör ansiktet och sen rör man andra delar av kroppen, fortsätter Steinemann. 

Dessutom menar forskare att glasögon faktiskt ger ett extra skydd mot coronapartiklarna som flyger runt i luften, även om skillnaden är marginell. 

Med andra ord; att byta från kontaktlinser till glasögon i dessa coronatider kan faktiskt rädda liv.

USA är extra hårt drabbat av coronapandemin, och är nu det land i världen med flest bekräftade fall – läs mer om det här