Coronavaccin
Vaccinet kan vara klart snart! - Foto: AP via TT

Genombrottet: Vaccin mot coronavirus kan vara klart redan i år

Nu kan ett vaccin vara på väg. Flera månader innan det var tänkt. Ett brittiskt forskarlag har gjort ett gigantiskt genombrott.


Coronavirusets framfart har förändrat en hel värld. 

Men här kommer en glad nyhet som faktiskt ger en stor dos hopp. Ett brittiskt forskarlag har gjort ett otroligt genombrott i jakten på ett nytt vaccin. 

Det är forskare på Oxford-universitetet som nu tror att man kan börja testa ett vaccin på tusentals människor i slutet av maj. Alltså redan om några veckor, skriver New York Times. 

Vaccinet har redan testats på apor med goda resultat. 

Men när kan vaccinet vara klart?

Britterna hoppas nu att de första miljontals vaccindoserna kommer att vara klara redan i september. 

Men hur kan britterna jobba så fort?

Jo, enligt New York Times så har forskarlaget vid Oxford redan innan jobbat med liknande virus. Ett vaccin måste till en början testas försiktigt på en väldigt liten grupp människor för att man ska vara säker på att det inte är skadligt. Först efter det kan man gå vidare till större tester. 

Men i det här fallet behövs inte det, eftersom tester redan gjorts på människor, då samma forskarteam redan förra året jobbade med ett annat coronavirus. Därför kan just detta team vara månader före alla andra.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Traderas skarpa varning till kunderna: "Var försiktig..."

Din sänkta skatt på 3 270 kronor hotad: "Straffar sparsamhet"

I år är skatten på sparande rekordhög. Nu vill regeringen sänka ISK-skatten. Myndigheterna som fått i uppdrag att titta på förslaget är kritiska. Men det får Nordnets privatekonom Frida Bratt att se rött.

USA väntas stoppa palestinskt FN-medlemskap

FN:s säkerhetsråd planerar en omröstning i den kontroversiella frågan om fullvärdigt medlemskap för palestinierna i världsorganisationen sent på torsdagen. USA uttrycker stor tvekan över ett godkännande av Palestina som fullvärdig FN-medlem.

Kvinna avled på sjukhus – man mordmisstänkt

En kvinna i 25-årsåldern i Luleå har avlidit till följd av allvarliga skador som hon fick i en lägenhet i förra veckan, skriver Norrbottens-Kuriren.

Polisen i Kristinehamn rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil dikeskörd utefter E18 när kontrollplats Ölme i riktning mot Karlstad.", skriver polisen på sin hemsida.

När är EU-valet 2024 och vilka får rösta? Här är svaren!

1 timme sedan
När är det EU-val 2024, vilka får rösta och hur såg valresultatet ut år 2019? Nyheter24 reder ut allt du kan tänkas vilja veta inför det stundande valet.