Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Genombrottet: Vaccin mot coronavirus kan vara klart redan i år

- 28/04/2020, 07:48 -
Coronavaccin

Vaccinet kan vara klart snart!

AP via TT

Nu kan ett vaccin vara på väg. Flera månader innan det var tänkt. Ett brittiskt forskarlag har gjort ett gigantiskt genombrott.

Coronavirusets framfart har förändrat en hel värld. 

Men här kommer en glad nyhet som faktiskt ger en stor dos hopp. Ett brittiskt forskarlag har gjort ett otroligt genombrott i jakten på ett nytt vaccin. 

Det är forskare på Oxford-universitetet som nu tror att man kan börja testa ett vaccin på tusentals människor i slutet av maj. Alltså redan om några veckor, skriver New York Times. 

Vaccinet har redan testats på apor med goda resultat. 

Men när kan vaccinet vara klart?

Britterna hoppas nu att de första miljontals vaccindoserna kommer att vara klara redan i september. 

Men hur kan britterna jobba så fort?

Jo, enligt New York Times så har forskarlaget vid Oxford redan innan jobbat med liknande virus. Ett vaccin måste till en början testas försiktigt på en väldigt liten grupp människor för att man ska vara säker på att det inte är skadligt. Först efter det kan man gå vidare till större tester. 

Men i det här fallet behövs inte det, eftersom tester redan gjorts på människor, då samma forskarteam redan förra året jobbade med ett annat coronavirus. Därför kan just detta team vara månader före alla andra.