Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vad är egentligen en asteroid och hur orolig ska man vara?

- 06/05/2020, 11:06

Vad är en asteroid? Är asteroider farliga? Här är allt du behöver veta om rymdstenarna som kan hota oss på jorden.

Då och då ploppar nyheterna upp: "Asteroid närmar sig jorden", "En jätteasteroid missade precis jorden". 

Filmer som Armageddon och Deep Impact visar domedagsscenarier där mänsklighten hotas av just asteroider. 

Men. Vad är en asteroid? 

Vårt solsystem består av åtta stora planeter som alla snurrar kring solen – Merkurius, Venus, Jorden, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus.

Men solen har stark gravitation, och det finns massor av andra saker som roterar runt solen. Bland annat ett stort antal asteroider – hundratals miljoner asteroider. 

En asteroid är ett objekt som är för litet för att ha egen gravitation, och som lagt sig i en bana kring solen. Alla asteroider är olika, men består oftast av olika metaller. Ibland kan det finnas fryst vatten på asteroider. 

Är asteroider farliga?

De flesta asteroiders omloppsbana ligger så långt från jorden att de inte utgör ett hot. Men enligt uträkningar finns ungefär 4 700 asteroider som klassas som "potentiellt hotfulla" av Nasa, skriver UniverseToday. 

Om en stor asteroid skulle kollidera med jorden skulle det få katastrofala följder. Människor som befinner sig när nedslagsplatsen skulle dö på fläcken, och miljarder partiklar skulle åka upp i atmosfären och på så vis sänka temperaturen på jorden rejält. 

Men behöver man vara orolig?

Nej. Risken att en stor asteroid skulle träffa jorden är extremt liten. Rymden är väldigt stor och jorden är pytteliten i jämförelse. 

Däremot är mindre asteroidnedslag vanliga! Asteroider som är några meter stora träffar jorden ungefär en gång om året. 

Framför allt lönar det sig inte att vara orolig. Klimatförändringar, virus, antibiotikarestistens och krig kan vi faktiskt göra något åt. Om en gigantisk asteroid skulle hamna på kollisionskurs med jorden är vi förmodligen ganska chanslös. 

Asteroider är nyttiga 

Faktum är att vi faktiskt har asteroider att tacka för mycket. Utan miljontals asteroidnedslag i jordens barndom hade vi inte haft våra världshav, och vi hade saknat många av de metaller vi har idag. 

Vissa menar till och med att de första biologiska organismerna på jorden kom hit som passagerare på en asteroid.