Lördag 24 Jul
Stockholm

Larmet: Smitta kan spridas – när du spolar i toan

Toalett corona
Droppsmitta kan spridas efter spolning. Foto: Shutterstock

Nya studien har mätt hur luften påverkas efter toabesök. Det visar sig att det kan vara farligt att spola i toaletten. Men det finns en lösning.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Har du tänkt på hur du gör när du spolar i toaletten?? Annars kanske det är dags. 

Nu har kinesiska forskare mätt nivåer av droppsmitta i luften efter toalettbesök – och resultatet är ingen rolig läsning. 

Mätningen visar hur bakterier och virus sprejas ut över rummet när du spolar. Droppsmittan kan färdas så långt som en meter från toastolen, skriver BBC. 

"När vattnet fyller toaskålen kan droppsmitta spridas i luften och stanna kvar där i över en minut", skriver forskaren Ji-Xiang Wang i tidskriften Physics of fluids.

Spola!

Studien ger dock en enkel lösning på problemet. Om man stänger locket när man spolar så undviker man spridningen av oönskad spridning. 

Det finns inga specifika bevis för att just coronavirus kan spridas på det här sättet. Men forskaren Bryan Bzdek vid University of Bristol, säger till BBC att studien visar att man bör vara försiktig. 

– Det här visar hur viktigt det är att stänga locket när vi spolar, att rengöra toaletten när vi använt den och att tvätta händerna efteråt, säger Bzdek till BBC.

FINA VIDEON: Du kommer känna igen dig när du ser hur den här apan skalar banan

Spolar du med locket nere?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela