Persiederna
Meteorskuren Persiederna - Foto: TT/Shutterstock

Nu kommer meteorskuren Perseiderna – så ser du den

Natten till torsdag har du en jättechans att se meteorregnet Persiederna i Sverige – och stora delar av landet kommer att ha perfekta förutsättningar.


Gillar du stjärnfall? Då har du just nu en superchans att se meteorregnet Perseiderna!

Perseiderna är ett meteorregn som inte bara är lätt att se från norra halvklotet, det är också perfekt för den som vill ligga och titta på stjärnhimlen en skön sommarnatt. 

Bäst chans har du att se meteorregnet runt midnatt, det optimala läget är kring 01. Enligt sajten Earthsky ska du se till att ligga i "skuggan" av månen för att se stjärnhimlen så klart som möjligt. 

Men hur bra är förutsättningarna att se Persiederna i Sverige? 

Stjärnklart i stora delar av Sverige

Jodå! Enligt SMHI kommer det faktiskt vara molnfritt i stora delar av landet i natt. Norr om Stockholm och i delar av Småland och Östergötland kan det bli lite moln – även längs norra Norrlandskusten och allra längst upp i norr kan det bli molnigt. 

Annars är det så gott som stjärnklart i hela Sverige. Bäst chans har du om du riktar blicken mot öster, men meteorregnet kommer vara synligt på stora delar av stjärnhimlen. 

Så, om du vill se en av universums fantastiska gratis-shower, ta med en filt och ge dig ut till en mörk plats med en kompis. Det kommer vara värt det!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!