Oralsex flytningar
Oralsex kan vara en bidragande orsak till bakteriell vaginos, visar ny studie. - Foto: Unsplash

Luktar fiffin konstigt? Det kan bero på att du haft oralsex

Har du illaluktande flytningar? Det kan vara bakteriell vaginos. Nu har forskare upptäckt att oralsex kan vara en bidragande orsak till det irriterande tillståndet.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Om du gillar att ta emot oralsex borde du läsa det här. 

Bakteriell vaginos, ibland kallat BV, är ett vanligt tillstånd som drabbar kvinnor världen över. 

Bakteriell vaginos innebär att det blivit en obalans bland bakterierna i vaginan. Ett vanligt symptom är illaluktande flytningar. Ibland kan det också klia eller svida vid slidmynningen. 

Nu har forskare upptäckt att oralsex kan öka risken för BV. 

Oralsex kan bidra till BV

BV är inte sexuellt överförbart – men nu visar en studie publicerad i PLoS Biology att bakterierna som finns i munnen kan orsaka BV när de kommer i kontakt med bakteriekulturen som finns i och runt vaginan, skriver BBC. 

Framför allt är det munbakterien fusobacterium nucleatum som enligt BBC kan få andra bakterier i vaginan att växa, och på så vis orsaka BV. 

Däremot menar forskarna att bakteriell vaginos är komplicerat, och att oralsex bara är en av många orsaker till att man kan lida av BV.

– Vi vet att BV är ett mycket komplext tillstånd med flera bidragande orsaker, säger professor Claudia Estcourt vid British Association for Sexual Health and HIV till BBC. 

Andra bidragande orsaker till BV kan vara att man har en ny sexpartner, att man har spiral eller användning av parfymerade produkter kring slidan. 

Då ska du kontakta vården

Oftast går BV över av sig själv, men om dina flytningar skiftar i färg eller luktar väldigt illa kan du gå till vårdcentralen, kontakta din gynekologmottagning eller ringa 1177. 

Mer vetenskap: Därför blir du kåtare när du har ägglossning

/
/
sex
/