Den större silverfisken blir vanligare hemma – kan leva i år
Att stöta på den relativt harmlösa, men oinbjudna, silverfisken i sitt badrum är något som de allra flesta gjort. Men de senaste åren har en annan typ av silverfisk spridit sig i Sverige, som både är större och gillar att lura på andra ställen.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
De små silverfiskarna, som kan bli ungefär en centimeter långa, dyker oftast upp i badrummet och gömmer sig så fort lampan tänds. De trivs bra där det är fuktigt och varmt, kan bli mellan 2-4 år, och är den vanligaste insekten vi kan stöta på hemma.
Men de senaste fem åren har skadedjursexperter sett en ökning av den så kallade långsprötade silverfisken, som Göteborgs-Posten tidigare rapporterat om.
Långsprötade silverfisken gillar sovrum
Enligt Thomas Persson Vinnersten, skadedjursexpert på Anticimex, är silverfisken och den långsprötade silverfisken från helt olika släkten men som båda trivs inomhus.
– Den vanliga silverfisken är enhetligt silvrig och kanske upp till en centimeter. Den här långsprötade kan nästan bli två centimeter och är lite spräckligare i sin silverhet, säger han till Nyheter24 och lägger till att den har som en gul "mustasch".
Anledningen till att man ser den oftare är för att den trivs i lite andra miljöer än badrummet, exempelvis i sovrummet.
– Sen är det så att den blivit vanligare. Den sprids med våra produkter. Den tycker jättemycket om stärkelserika produkter, som kartonger, så när du flyttar kan den säkert lifta med det, säger Persson Vinnersten.
Anticimex: "Kan bli rätt så många"
Problemet, enligt experten, är att den här silverfisken lever i det vi lämnar efter oss. Det kan röra sig om exempelvis tapetklister eller katthår.
– På sikt kan de bli rätt så många. Insekter brukar inte leva så länge, men den här kan leva i fyra-sex år, säger Thomas Persson Vinnersten.
Men om de inte dyker upp på ett museum eller i ett arkiv, behöver man inte vara så orolig. I hemmet kan den gnaga lite på tapeten eller lite isolering. Men man ska se upp så de inte når ens gamla böcker eller frimärkssamlingar.
Hur blir man av med långsprötade silverfiskar?
- För att förhindra att du får in silverfiskar är det bra att gå igenom dina flyttkartonger, eller andra emballage, utomhus.
- Om skadan väl är skedd gäller det att hålla rent och torrt hemma, i den mån det går.
- I värsta fall kan de ha etablerat sig i väggen, eller under golvet, då får man kontakta ett skadedjursbolag.