Långsprötad silverfisk.
Den silversprötade silverfisken trivs i andra rum än i badrummet – och förökar sig snabbt. - Foto: Thomas Persson/Anticimex

Den större silverfisken blir vanligare hemma – kan leva i år

Att stöta på den relativt harmlösa, men oinbjudna, silverfisken i sitt badrum är något som de allra flesta gjort. Men de senaste åren har en annan typ av silverfisk spridit sig i Sverige, som både är större och gillar att lura på andra ställen.


De små silverfiskarna, som kan bli ungefär en centimeter långa, dyker oftast upp i badrummet och gömmer sig så fort lampan tänds. De trivs bra där det är fuktigt och varmt, kan bli mellan 2-4 år, och är den vanligaste insekten vi kan stöta på hemma.

Men de senaste fem åren har skadedjursexperter sett en ökning av den så kallade långsprötade silverfisken, som Göteborgs-Posten tidigare rapporterat om.

Foto: Anticimex

Långsprötade silverfisken gillar sovrum

Enligt Thomas Persson Vinnersten, skadedjursexpert på Anticimex, är silverfisken och den långsprötade silverfisken från helt olika släkten men som båda trivs inomhus.

– Den vanliga silverfisken är enhetligt silvrig och kanske upp till en centimeter. Den här långsprötade kan nästan bli två centimeter och är lite spräckligare i sin silverhet, säger han till Nyheter24 och lägger till att den har som en gul "mustasch". 

Anledningen till att man ser den oftare är för att den trivs i lite andra miljöer än badrummet, exempelvis i sovrummet.

– Sen är det så att den blivit vanligare. Den sprids med våra produkter. Den tycker jättemycket om stärkelserika produkter, som kartonger, så när du flyttar kan den säkert lifta med det, säger Persson Vinnersten.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Anticimex: "Kan bli rätt så många"

Problemet, enligt experten, är att den här silverfisken lever i det vi lämnar efter oss. Det kan röra sig om exempelvis tapetklister eller katthår.

– På sikt kan de bli rätt så många. Insekter brukar inte leva så länge, men den här kan leva i fyra-sex år, säger Thomas Persson Vinnersten.

Men om de inte dyker upp på ett museum eller i ett arkiv, behöver man inte vara så orolig. I hemmet kan den gnaga lite på tapeten eller lite isolering. Men man ska se upp så de inte når ens gamla böcker eller frimärkssamlingar.

Hur blir man av med långsprötade silverfiskar?

  • För att förhindra att du får in silverfiskar är det bra att gå igenom dina flyttkartonger, eller andra emballage, utomhus.
  • Om skadan väl är skedd gäller det att hålla rent och torrt hemma, i den mån det går.
  • I värsta fall kan de ha etablerat sig i väggen, eller under golvet, då får man kontakta ett skadedjursbolag.
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du sett en långsprötad silverfisk hemma?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Deklaration 2024: Här är personerna Skatteverket kollar extra i år

Nytt avtal för akademiker i kommuner och regioner

Facket och arbetsgivarna har kommit överens om ett nytt avtal för drygt 76 000 akademiker som jobbar i kommuner, regioner och kommunala företag.

25 års fängelse för svindlaren Bankman-Fried

Den tidigare kryptovalutakungen Sam Bankman-Fried döms till 25 års fängelse av en federal domstol i New York. Jag kastade bort allt och det hemsöker mig varje dag, säger 32-åringen i rätten.

Amazons försäljning rasar – i Sverige

Svenskarna överger Amazon, ser det ut som enligt den senaste rapporten till Bolagsverket. Men kanske lyckas man vända trenden med ny AI-teknik.

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

I slutet av februari övervägde Polen att tillfälligt stänga gränsen mot Ukraina. Nu är de båda länderna nära en lösning på spannmålstvisten, enligt Polens premiärminister Donald Tusk.

Polisen i Vaggeryd rapporterar om trafikolycka

"Flera polispatruller på plats vid trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.