Stockholm

Här har första snön för säsongen landat i Sverige

Fortfarande är det höstens intåg som dominerar i landet.
(Genrebild) Fortfarande är det höstens intåg som dominerar i landet. Foto: Pavel Koubek/TT/Pexels

Snöflingorna har nu fallit mot marken. Under torsdagen landade det första snötäcket i Nikkaluokta, i Gällivare kommun. Men fortfarande är det höstens intåg som dominerar i landet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ett mantra vi hört från flera elbolag i flera veckors tid är ju kallare det blir, desto svårare är det att hantera energikrisen. Men som det ser ut nu kommer det från oktober fram till december vara mildare än vanligt, enligt SMHI.

– Däremot kan det komma perioder med sträng kyla och det är möjligt att prognosen hinner förändras, säger en presstalesperson på SMHI till Nyheter24.

Första snörapporten 

Under torsdagsmorgonen hade den första snön lagt sig över Nikkaluokta, Gällivare kommun, som är känt för att inneha rekordmånga köldrekord. Området gränsar till Sveriges högsta berg Kebnekaise, där är det ofta snö hela året.

Vintern börjar för många när den första snön lägger sig. Det kan ske väldigt olika från år till år och inte allra minst beroende på var i landet man bor.

"Höst på flera håll i landet"

– I de norra delarna av Lappland lägger sig första snön oftast i september, medan man i kustnära områden i Götaland vanligen får vänta till in i december.

Men för den som bor mer söderut i landet och som längtar efter snö och att bygga snögubbar, kommer vinterns intåg att dröja.

– Det är nu höst på flera håll i landet i varje fall enligt metrologisk definition. Det vill säga att det varit en dygnsmedeltemperatur på under 10 grader.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.