Snart kan flygplansläget vara ett minne blott...
Snart kan flygplansläget vara ett minne blott... - Foto: Unsplash

Beskedet: Snart kan vi flyga utan "flygplansläge"

Har du suttit på flyget och tänkt att det vore skönt att kunna jobba eller ringa samtal samtidigt? Nu kan det snart bli verklighet!


Inom snar framtid kan det vara historia att sätta mobiltelefonenflygplansläge innan avfart.

Då blir 5G möjligt när du flyger

Iallafall enligt Europeiska kommissionen, som beslutat att flygbolag ska ha möjlighet att erbjuda 5G-teknologi till passagerarna. Den 30 juni 2023 ska alla medlemsstater inom EU nämligen göra frekvenserna tillgängliga för de flygplan som flyger över ländernas luftrum.

Det innebär att du kommer kunna ringa samtal, titta på film, lyssna på musik och mycket annat. Enligt en kommissionär för den inre marknaden Thierry Breton är detta väldigt positivt, då det kan skapa "nya innovativa tjänster" och hjälpa europeiska företag att växa.

– Himlen är inte längre gränsen när det kommer till möjligheter som ges av supersnabb uppkoppling, säger han i en intervju med BBC.

"Den resande allmänheten vill ha 5G"

Det kvarstår dock frågor om säkerhet och implementering, enligt vd:n på UK Flight Safety Committee Dai Whittingham.

– Den resande allmänheten vill ha 5G. Nu öppnar regleringsorganen upp för den möjligheten, men det återstår flera steg för att säkra att vad de än bestämmer sig för att göra är säkert, säger Dai Whittingham, vd på UK Flight Safety Committee till BBC.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Spelar ingen roll för vikten när du äter

Järfälla: Polisen rapporterar om brand

"Samtal om rök som väller ut från tak på tennishall i Kallhäll.", skriver polisen på sin hemsida.

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) slår ifrån sig kritiken som riktats mot honom i samband med att en kvinna avskedades från Energimyndigheten, rapporterar SR:s Ekot.

"Europa för beroende av krut från Kina"

Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.

Ärkefienderna dämpade efter attack i Iran

Såväl Iran som Israel ligger fortfarande lågt kring fredagens förmodat israeliska attack mot mål i Iran. Det tolkas som en signal om att ärkefienderna tycks vara redo att förhindra en eskalering till ett storkrig i Mellanöstern – åtminstone för tillfället.

En del av Børsens vägg har rasat

En bit av en vägg i byggnaden Børsen i Köpenhamn har rasat, uppger Jakob Vedsted Andersen vid räddningstjänsten på en pressträff. Det var väntat, säger han.