Stockholm

Johannes blev bästa kompis med ekorre: "Riktigt mysigt"

En modig liten ekorre gör dagliga besök hos sin favoritperson.
En modig liten ekorre gör dagliga besök hos sin favoritperson. Foto: Privat

En modig liten ekorre gör dagliga besök hos sin favoritperson Johannes Andersson. Ekorren äter direkt ur handen och skuttar runt hemma hos Johannes.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nästan dagligen får Johannes Andersson i Järfälla, i Stockholm, besök av en liten charmör med skimrande mörka ögon och en lång luden svans. Den modige gnagaren låter sig gärna klappas och skuttar runt inne i Johannes lägenhet i jakt på en eller flera nötter. 

Det första mötet utspelade sig i början av juli i år efter att ekorren klättrat upp längs husväggen och tog plats på Johannes balkong. 

– Ekorren dök upp bakom en liten husknut som är i anslutning till balkongen. Den tittade fram så att man såg huvudet först, och då sträckte jag försiktigt ut en hand med solrosfrön varpå den efter nån sekund tog från handen, säger Johannes Andersson till Nyheter24.

Först tänkte han att ekorrens våghalsighet hade och göra med att det lilla djuret var i akut behov av föda. Men så var inte fallet, utan den lilla krabaten blev bara allt mer modigare och fortsatte besöka Johannes.

Ekorren vågade sig in i lägenheten

I somras var Johannes och hans familj bortresta i tre veckor och trodde att ekorren skulle glömma bort dem under tiden. Men när de väl var hemma igen, satt ekorren på balkongen och väntade in sina nya vänner.

Inte ens när balkongen restaurerades och till slut revs slutade ekorren komma på besök, i stället blev det nötjakt och marsch in i Johannes lägenhet.

– Då började ekorren komma till fönstret och sen började den komma in i lägenheten. Sen började den även hoppa upp på mig. När det var ljusare ute kom den alltid i samma veva som jag kom hem på eftermiddagen.

Ekorren sitter på Johannes arm

Nu när det börjar bli kallare utomhus kommer ekorren inte enbart på besök för att äta nötter, utan också för att samla på dem – eller sitta på sin nyfunna väns arm.

– När den ska samla väntar den alltid tills den fått två nötter. Jag har testat att gömma en nöt i en av händerna för att den ska hitta rätt hand med nöten. Då väntar den tills den får två för att sedan hoppa ut och sen in bland träden igen.

Ibland kommer ekorren även tillbaka och stannar inomhus för att äta upp sina nötter. Då sitter den på soffan i vardagsrummet eller till och med på Johannes arm.

– Jag brukar inte vänta på den utan öppnar fönstret när den dyker upp.Jag tycker det är riktigt mysigt att den kommer.

Radiolyssnare fick ge namnförslag till ekorren

Klippet på ekorrens busiga intåg hos Johannes har spridits som en löpeld i sociala medier, och enligt Johannes är responsen makalös.

Efter att berättelsen om ekorren kom ut i etern fick även flera radiolyssnare skicka in namnförslag till ekorren som då inte hade något namn – till slut valde Johannes att döpa sin nya vän till Iris.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.