Tina testar sig fram till att bli lycklig – bloggar under hundra dagar
Tina Löfström kommer att under hundra dagar försöka hitta vägen till lyckan. Hela resan kommer att dokumenteras med både glada och deppiga dagar.
– Jag är skitnervös med också förväntansfull, säger Tina till Nyheter24.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Tina Löfström är psykologisk coach.
Hon föreläser, coachar och utbildar människor i "Utvecklande tankesätt" och "Positiv psykologi".
Följ hennes lyckoprojekt här.
SKÖVDE. Vad är lycka och kan man bli lycklig på hundra dagar? Det är frågan som Tina Löfström, 26, har ställt sig. Under drygt tre månader kommer hon att testa olika lyckometoder och dokumentera resultaten på sin blogg, "Lycklig på 100 dagar".
– Forskning har visat att man visst kan göra saker för att öva sig till lycka. En enkel grej är exempelvis att skriva en tacksamhetsdagbok där man listar tre saker som man är tacksam över. Det är ju en sådan typisk grej som man kan göra men som är svår att få tummen ur och verkligen göra det också. En annan grej blir att flytta till Karlstad eftersom jag inte har trivts i min nuvarande lägenhet speciellt bra, säger Tina Löfström till Nyheter24.
Gått in i "lyckofällorna"
Tina, som är psykologisk coach, säger att hon själv har gått in i de typiska "lyckofällorna" där man lägger över ansvaret på yttre omständigheter – då man exempelvis tänker att "bara jag hade lite mer pengar/snyggare kläder/finare lägenhet så hade jag varit lyckligare".
– Forskning har visat att lycka har med genetik att göra men också hur man tar saker och ting. Det gäller att öva på lycka för att bygga upp sitt "lyckoimmunförsvar". 40 procent av lyckan styrs av tanken, det vill säga att vi ser att vi har saker att vara tacksamma över. Sedan handlar det också om att sluta jämföra sig med andra.
Vad är lycka egentligen?
– Det är jättesubjektivt! Många tänker på lycka som den här euforiska känslan som man får, typ som att man har vunnit en miljon kronor. Men enligt forskning handlar det om att ha mer positiva än negativa känslor och också att vara nöjd med helheten men också inom olika områden i sitt liv.
Överanalyserar vi inte lyckan – så pass mycket att vi till slut ifrågasätter om vi verkligen är lyckliga fastän vi är det?
– Ja, det är en jätterolig reflektion och sann också. Vi i västvärlden har det så himla bra så att söka lyckan blir det ultimata målet. Vi har mycket att vara tacksamma över men samtidigt så kastar vi bort möjligheterna. Det handlar om att bli medveten om det man har och uppskatta det, men också att ha kunskapen om att man kan förändra sitt beteende och tankemönster, man har ett eget ansvar.
Vilka förväntningar har du på ditt egna hundradagars-projekt?
– Jag är skitnervös, haha! Det här är ju mitt jobb och det som jag pratar om. Men jag är också förväntansfull.
Hur lycklig är du i dag?
– Svår fråga! Enligt de tester som jag har gjort så är jag ganska lycklig och ligger över medel på skalan. Jag mår bra och har en ganska stabil nivå men det är fortfarande ganska mycket som går att förändra.