Johannes Eriksson ska tillsammans med sin bror Pontus cykla jorden runt för Hjärtebarnsfonden. På bådas T-shirtar syns deras egna logga som de kommer att bära vid sitt bröst under hela resan.
1 av 5
Johannes Eriksson ska tillsammans med sin bror Pontus cykla jorden runt för Hjärtebarnsfonden. På bådas T-shirtar syns deras egna logga som de kommer att bära vid sitt bröst under hela resan. - Foto: Qystein Orderud/Maria Mattsson
– Inte minst vill jag visa alla andra med samma erfarenheter att om du bara vill något så kan du fixa det, säger Pontus som inte känner några tvivel inför resan.
2 av 5
– Inte minst vill jag visa alla andra med samma erfarenheter att om du bara vill något så kan du fixa det, säger Pontus som inte känner några tvivel inför resan. - Foto: Maria Mattsson
Båda bröderna är vinnarskallar och att de kommer genomföra resan finns det inga tvivel om enligt storebror Pontus.
3 av 5
Båda bröderna är vinnarskallar och att de kommer genomföra resan finns det inga tvivel om enligt storebror Pontus. - Foto: Oystein Orderud
Resan tar sin början i oktober, men redan nu pågår insamlingen.
4 av 5
Resan tar sin början i oktober, men redan nu pågår insamlingen. - Foto: Oystein Orderud
Målet är att samla in 100 000 kronor.
5 av 5
Målet är att samla in 100 000 kronor. - Foto: Maria Mattsson

Bröder cyklar jorden runt för alla hjärtebarn

Johannes och hans bror Pontus ska i höst påbörja en resa på cykel genom alla världens kontinenter. Tillsammans ska de samla in 100 000 kronor till Hjärtebarnsfonden. Johannes lider sedan födseln av ett hjärtfel. - Jag vill bevisa för mig själv och alla andra att det går, säger Johannes till Nyheter24.


Vad är medfödda hjärtfel?



Varje dag föds tre barn med hjärtfel.

Medfödda hjärtfel innebär missbildningar av hjärtat eller missbildningar av de stora blodkärlen. Det kan till exempel vara hål mellan förmaken eller kamrarna. Då blir blodflödet från den ena hjärthalvan till den andra för stort, vilket ökar belastningen på hjärtat.

Det kan också vara för trångt vid hjärtklaffarna vilket leder till att hjärtat får arbeta mer för att blodet ska kunna passera.

Mer komplicerade hjärtmissbildningar kan till exempel vara att en kammare eller en klaff saknas, vilket leder till att barnet får svåra symtom.

Ungefär en tredjedel av alla hjärtmissbildningar är så lindriga att de inte ger några besvär och inte behöver behandlas. En tredjedel kräver behandling någon gång under livet.

Resterande tredjedel av missbildningarna är mer allvarliga, ger symtom tidigt och behöver därför behandlas under de första levnadsmånaderna.

KALMAR. Johannes Eriksson, 21 år från Kalmar föddes med ett halvt hjärta. Hjärtats ena kammare visade sig vara outvecklat och Johannes fick genomgå tre operationer innan faran för hans eget liv var över. 

Johannes lever i dag med ett så kallat enkammarhjärta som gör att hans blod pumpas genom en ensam kammare, något som gör att det tar längre tid för allt blod att syresättas.

För en idrottsintresserad som Johannes har hjärtfelet satt sina spår. 

– Jag har aldrig orkat lika mycket som alla andra. När jag spelade fotboll var jag tvungen att ta många pauser och jag kunde inte hänga med i de andras tempo, säger han till Nyheter24.

Enligt Johannes har han aldrig blivit annorlunda behandlad, men Johannes kände sig ändå frustrerad över sina egna begränsningar. 

Men att lägga sig på kammaren och ge upp var aldrig något alternativ.

"Sätter sig på psyket"

– För att överhuvudtaget orka måste man träna, om jag bara skulle lägga mig ner skulle jag till slut inte orka röra mig till affären utan att behöva stanna.

Fast det skulle inte vara det värsta berättar han.

– Det skulle sätta sig på psyket. Jag skulle se mig själv som skit och må väldigt, väldigt dåligt, förklarar han.

Istället för att ge upp har Johannes därför kämpat och tränat mycket hårdare än alla andra. 

Någon som stått vid hans sida hela tiden är storebror Pontus Eriksson, 23 år. Men det är inga klappar på axeln hans bror har gett honom.

– Min bror är en riktig vinnarskalle och vi har alltid konkurrerat med varandra, även fast jag vet att han fysiskt mycket starkare än mig, säger Johannes och fortsätter:

–Han har kunnat ge mig rätt inställning, att aldrig ge upp. För om jag och min brors fysiska styrka skiljer sig mycket åt, så är vår viljestyrka exakt densamma.

Nu ska Johannes tillsammans med sin bror genomföra den ultimata utmaningen. De ska cykla jorden runt.

"Vill visa att inget är omöjligt"

Idén föddes i Johannes huvud under ett besök hos en tjejkompis i Madrid.

– "Snarare än du tror kommer du göra någonting som ingen har förväntat sig av dig", sa hon till mig när vi en kväll satt och pratade, och då tänkte jag att det kan väl hon få rätt i, säger Johannes med ett skratt och fortsätter:

 – Jag vill bevisa för mig själv och alla andra att det går, att inget är omöjligt. Inte minst vill jag visa alla andra med samma erfarenheter att om du bara vill något så kan du fixa det. 

Därför kommer de under resans gång samla in pengar till Hjärtebarnsfonden, Hjärtebarnsförbundets egen fond. Johannes har många fina barndomsminnen från deras sommarläger.

– Det var så otroligt skönt att ha andra att snacka med, att ha en plats där man kände att man passade in. Såna erfarenheter är ovärderliga.

Går av stapeln i oktober

Johannes hoppas med insamlingen kunna hjälpa forskningen på området, men inte minst också ge fler barn möjligheten att vara med på läger och att få med sig samma positiva upplevelser som han själv.

Insamlingen pågår redan nu, men själva resan tar sin början först i oktober. Starten kommer ske i Oslo där storebror Pontus bor, för att sen fortsätta 65 mil ner till Kalmar innan det bär i väg mot Danmark och sen vidare ut i Europa.

Bröderna räknar med en restid på ett år, men storebror Pontus är beredd på att det kan ta mycket längre tid än så.

– Jag läste om en dansk kille som trampade runt i fyra år, men vi tar allt eftersom. En sak är jag och Johannes i alla fall säkra på och det är att vi ska genomföra projektet, säger Pontus.

Stormkök och tält

Budgeten består just nu av Pontus sparade pengar från hans kneg i Oslo, samt sponsring som ska stå för den cykelutrustning som behövs.

I övrigt blir det ett spartanskt liv längs vägarna.

– Det blir stormkök och sova i tält, berättar Johannes som befinner sig i hårdträning inför resan och tillbringar ett par timmar på cykel varje dag.

– Det kommer bli jobbigt, men det enda jag kan göra är att förbereda mig så mycket det bara går.

Johannes och Pontus håller just nu på att etablera olika plattformar för sin insamling att synas på. De har precis passerat över 500 likes på Facebook och har sedan sex dagar tillbaka ett Twitterkonto. På charitystorm.org kan man ge sin gåva till hjärtbarnefonden. Målet är att minst samla in 100 000 kronor.

– Tanken är att snart lansera en hemsida där allting kommer att samlas i ett, berättar Pontus.

På frågan var drömdestinationen på resan är faller svaret för båda på Australien.

– Jag gillar det skiftande landskapet, säger Pontus.

– Jag älskar naturen. Att få se alla de exotiska djuren och känna lugnet. Det ser jag mycket fram emot, förklarar Johannes.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Finspång rapporterar om trafikolycka

Kriminellt kapital värt miljoner stoppat

Kontanter och egendom värda över 17,5 miljoner kronor. Så lyder resultatet av polisens jakt på kriminellt kapital vid gränsövergångar i syd förra veckan.

Expert om Iran-Israel: Möjligt att det lägger sig

Den förmodat israeliska attacken mot Iran verkar vara återhållsam och mer av en markering från Israel, enligt Mellanösternexperter. Det finns en möjlighet nu att det lägger sig, säger Isabell Schierenbeck om konflikten.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycika mellan en personbil och cyklist inträffar på Pildammsvägen/Ärtholmsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka på Västra esplanaden i Umeå.", skriver polisen på sin hemsida.

Priset sänks på bensin och diesel – så billigt blir det

1 timme sedan
Ledande drivmedelskedjor sänker priserna inför helgen.