Raju – från fångenskap till glädetårar.
1 av 4
Raju – från fångenskap till glädetårar. - Foto: Montage
En otrolig sorglig historia med lyckligt slut.
2 av 4
En otrolig sorglig historia med lyckligt slut. - Foto: © Press People
Inger djur behöver lida så mycket.
3 av 4
Inger djur behöver lida så mycket. - Foto: © Press People
Nu är Raju fri.
4 av 4
Nu är Raju fri. - Foto: © Press People

Här gråter elefanten när den släpps fri

Elefanten Raju har tillbringat de senaste 50 åren i kedjor – för att nu äntligen ha blivit fri.


”Jag kan själv”

I klippet kan man se hur skötarna på djurparken borstar av smuts och lera från elefentaterna. Ena elefanten ligger ner och ser ut att njuta av att skötaren sliter, medan den andra elefanten är lite mer samarbetsvillig. Se klippet här.  

INDIENEfter 50 år av misshandel och fångenskap frisläpptes en elefant, Raju, i Uttar Pradesh i Indien. Elefanten visade sina känslor och grät när kedjor klipptes. 

Tragiskt skick

När Raju hittades i juli förra året var han i mycket dåligt skick. Han hade inget tak över huvudet på natten och användes som rekvisita för att tigga från gryning till skymning. 

– Raju har inte matats väl, det turister gav honom var alldeles för söt mat, säger Pooja Binepal, Wildlife SOS:s talesman till Daily Mail och fortsätter:

– Eftersom han var i ett tillstånd av ständig hunger och utmaning så han började äta plast och papper.  

 

”Sålts och sålts vidare”

Organisationen Wildlife SOS ingrep for att rädda Raju från fångenskapen och ge honom det liv som han förtjänar.

– Vi upptäckte att Rajus tragiska fall, säger Pooja Binepal och fortsätter:

– Han stals från sin mamma som liten och efter det har han sålts och sålts vidare. Det är otroligt men vi tror att han har haft cirka 27 olika ägare. Han behandlades helt enkelt som en handelsvara. 

Starka känslor

Konfiskeringsprocessen blev verklighet efter att det visat sig att Rajus ägare inte hade några juridiska dokument på att han ägde djuret. Räddningen planerades och genomfördes den fjärde juli. Den beskrevs som känslomässig för hela teamet. 

– Raju har tillbringat de senaste 50 åren i kedjor dygnet runt. Detta är en akt av outhärdlig grymhet, säger Pooja Binepal.


Försökte provocera

Det var ett team på 36 personer som var med under räddningen, veterinärer, polis och experter på viltliv. Kvällen innan frisläppningen kom elefantens ägare som försökte hindra honom från räddning genom att skrika kommandon för att skrämma och provocera Raju. Men han lyckades inte. 

Berörande

Elefanter är otroligt intelligenta djur som har visat sig kunna känna sorg. När teamet frisläppte Raju såg alla hur tårarna kom. 

– Det var som om han visste att vi ville hjälpa honom, säger Kartick Satyanaraya, Wildlife SOS:s grundare till Daily Mail och fortsätter: 

– Det var en extraordinärt ögonblick. 

Raju är nu i säkerhet. Han får bra mat och vatten och kommer att tas väl omhand, skriver Daily Mail.  

.....

LÄS MER: Här sjunger hon elefanten till sömns 

Kims selfie-fail: attackerades av elefant 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rysk robotattack mot Charkiv

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

1 timme sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

2 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.