Klicka vidare i bildspelet för att se en bild från utställningen.
1 av 3
Klicka vidare i bildspelet för att se en bild från utställningen. - Foto: Hilma Lundwall
Det blev braksuccé på vernissagen.
2 av 3
Det blev braksuccé på vernissagen. - Foto: Hilma Lundwall
Hilma Lundwall står bakom utställningen.
3 av 3
Hilma Lundwall står bakom utställningen. - Foto: Hilma Lundwall

Så hyllar hon bröst och kvinnokroppar i egen tutt-utställning

Konstnären Hilma Lundwall vill visa hur kvinnokroppen faktiskt ser ut. Nu hyllar hon brösten i succéutställningen TUTTAR.


Hilma Lundwall tröttnade på hur kvinnokroppen porträtterats i media. Därför har hon under ungefär ett års tid fotat helt vanlig bröst. Bilderna visas nu på utställningen TUTTAR.

– Utsällningen belyser kroppskomplex. Jag tröttnade på den medialt vinklade bilden av hur kroppar ska ut. Bilderna är så sönderretuscherade att inte ens den som är på bilden ser ut så. Vi försöker efterleva något som inte finns, säger Lundwall på vernissagen till Nyheter24.

– Jag vill visa upp hur en riktig kropp ser ut.

Hon berättar att många tror att utställningen handlar om att visa upp "extremer" – kvinnor som haft bröstcancer eller gjort en viktresa till exempel. Men för Lundwall är det snarare tvärtom.

– Så här ser kvinnor ut, säger hon.

Bildkälla: Hilma Lundwall

Det är lång kö och ett par tusen personer hinner se TUTTAR på öppningsdagen. Reaktionerna har varit många, och enligt Lundwall är 95 % av dem fina och positiva kommentarer.

– Det bästa är när någon berättar att det här fått dem att må bättre över sig själva. Det är lite det jag vill med utställningen så det är fint när det går fram, säger hon.

TUTTAR visas på LAVA bibliotek och verkstad, på Kulturhuset i Stockholm mellan 17 oktober och 1 november.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!