Dan Price i våras.
Dan Price i våras. - Foto: Gravity Payments

Vd:n skänkte sin lön till anställda – då hände det här med företaget

Dan Price gav bort sin miljonärslön till sina anställda, brodern stämde honom och vissa sa upp sig av princip. Men allt lönade det sig till sist.


Majoriteten var emot honom och hans egen bror stämde honom. Gravity Payments vd Dan Price tog ett beslut som chockerade företaget när han tröttnade på den orättvisa arbetsmarknaden.

I våras bestämde han sig för att höja minimilönen för alla anställda till motsvarande årslön på 600 000 kr under tre års tid, och sänkte i och med det sin egen årslön från nio miljoner till 581 000 kronor.

– Det är större ojämlikhet i dag i USA än under finanskrisen. Jag har tänkt mycket på det och kom fram till att nu är det är dags. Jag kan inte fortsätta en dag till utan att göra något åt saken, säger Dan Price till Huffington Post.

Bildkälla

I och med att företaget inte hade några nämnvärda skulder, kunde Price experimentera och det visade sig vara en bra idé – efter många om och men. I år omsatte Gravity 1,2 miljoner, en ökning med 15 procent jämfört med förra året. Samtidigt behöll man 95 procent av alla kunder jämfört med tidigare års 91 procent.

Price menar att han fortfarande har en osäker väg framför sig men att det i nuläget ser ljust ut.

– Det här är ett bra budskap till andra företagare och medarbetare. Att systemet är bra både för affärer och anställda, säger Dan Price, till Huffington.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!