Mamma Jenny med sönerna Jonathan och Jacob.
1 av 8
Mamma Jenny med sönerna Jonathan och Jacob. - Foto: Privat
Mamma Jenny som drog igång inslamlingen.
2 av 8
Mamma Jenny som drog igång inslamlingen. - Foto: Privat
Jacob har spelat basket sedan han var 9 år gammal.
3 av 8
Jacob har spelat basket sedan han var 9 år gammal. - Foto: Privat
Jacob har spelat basket i svenska juniorlandslaget.
4 av 8
Jacob har spelat basket i svenska juniorlandslaget. - Foto: Privat
Jacob.
5 av 8
Jacob. - Foto: Privat
Jacob i landslaget.
6 av 8
Jacob i landslaget. - Foto: Privat
Bröderna.
7 av 8
Bröderna. - Foto: Privat
Bröderna.
8 av 8
Bröderna. - Foto: Privat

Jenny hade inte råd med sonens basketläger – då gjorde hon det här

Den enorma responsen på Facebookinlägget hjälper Jacob att nå sin dröm – spela basket i USA.


Inte alla föräldrar har råd med barnens idrotter. För ensamstående Jenny är det ibland svårt att få ihop livet ekonomiskt. Men hon gör fortfarande allt för att backa sina barns drömmar.

När hennes son Jacob, 19, kom hem från träningen i måndags berättade han att han har blivit injuden till basketlägret Pau Gasol Academy i Barcelona. Jacob har spelat basket sedan han var 9 år och drömmer om att bli basketproffs i USA. Därför betyder lägret mycket för honom. Men han förstod att de inte skulle ha råd med de 750 euro som lägret kostar.

– Han sa direkt att "men det är lugnt. Jag vet att vi inte har pengarna så jag väntar för att se om jag blir kallad till landslaget igen." Då sjönk hjärtat ganska långt ner, att han direkt la det på hyllan, berättar Jenny för Nyheter24.

– När jag såg att det kostade massa pengar trodde jag att det inte fanns någon chans, men det var kul att bli bjuden fortfarande. Det gjorde mig väldigt glad, berättar Jacob.

Jacob drömmer om att komma bort från Sverige och spela basket som proffs i USA. Något hans mamma vill hjälpa till med. I frustration skrev Jenny ett inlägg på Facebook om hur stolt hon var över sin son som har blivit inbjuden, och om frustrationen att inte ha råd. Hon gick och la sig med en dålig känsla och försökte tänka ut hur de skulle få pengar.

Under tisdagsmorgonen blev hon erbjuden att låna pengar av en väninna, men tackade nej. Ett lån ska alltid betalas tillbaka, menar hon. Men efter väninnans besök kollade Jenny sin Facebook och möttes av en enorm respons på sitt inlägg. Hennes vänner hade frågat hur de kunde bidra – och vissa hade redan börjat swisha.

Därefter startade Jenny en Facebookgrupp kallad Basketdrömmen! När Nyheter24 talade vid med Jenny hade det redan kommit in 14 000 kronor. Och de har erbjudit mer än pengar – sovplats i Barcelona och gratis flygbiljett.

– Det känns helt overkligt, berättar Jenny.

Fastän pengarna täcker mer än väl basketlägret kommer Jenny starta upp ett basketkonto för Jacob och hans bror Jonathan. Allt kommer täcka resekostnader och utrustning för deras basketkarriärer.

– Jacob frågade mig i går hur han ska tacka alla människor. Då svarade jag "om du fortsätter spela basket och ger järnet varje gång du ser en basketboll – då har du tackat de här människorna. För det är det de vill att du ska göra.

Hur ska du förbereda dig inför lägret?

– Det här är verkligen en chans så jag får se till att verkligen träna varje dag. När jag kommer dit ska jag skina, berättar Jacob.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man anhållen för våldtäkt utomhus i centrala Åre

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.