Torsdag 28 Okt
Stockholm

Kvinna våldtogs på amerikanska universitetet – räddades av två svenskar

Brock Turner har dömds till 6 månaders fängelse för det sexuella övergreppet på den 22-åriga kvinnan.
1 av 3
Brock Turner har dömds till 6 månaders fängelse för det sexuella övergreppet på den 22-åriga kvinnan. Foto: TT
Svenska doktoranderna Carl-Fredrik och Peter stoppade gärningsmannen, som flydde i väg. De hyllas nu av offret.
2 av 3
Svenska doktoranderna Carl-Fredrik och Peter stoppade gärningsmannen, som flydde i väg. De hyllas nu av offret. Foto: TT
Brock Turner.
3 av 3
Brock Turner. Foto: TT

För Carl-Fredrik och Peter var det inga tvivel om de skulle ingripa eller inte.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

För ungefär ett och ett halvt år sedan cyklade doktoranderna Carl-Fredrik Arndt och Peter Johnsson på väg till en fest på amerikanska universitetet Stanford. På vägen fick de syn på en man och en kvinna som låg på marken, bakom en sopcontainer. Ju närmre de kom desto mer insåg de att det inte var som det skulle.

– Vi ser att hon inte rör sig, medan han rör sig väldigt mycket. Så vi stannar till och tänker att det här verkar väldigt konstigt, säger Carl-Fredrik till Expressen.

Vännerna beslutade att inte bara cykla förbi. De valde att konfrontera mannen.

– Peter går fram och frågar vad han håller på med och jag följer efter. När han ser sig upp ser vi att hon fortfarande inte rör sig det minsta, så vi går fram och frågar ungefär: “Vad fan håller du på med?”, förklarar Carl-Fredrik.

Kort därefter började mannen springa i väg. Peter sprang direkt efter och lyckades fånga honom, medan Carl-Fredrik stannade kvar hos kvinnan.

Nu i veckan avslutades rättegångs mot den 20-åriga gärningsmannen Brock Turner. Carl-Fredrik och Peter hyllas som hjältar.

– Viktigast av allt, tack till de två män som räddade mig, som jag ännu inte har träffat. Jag har ritat två cyklar som jag har tejpat fast ovanför min säng för att påminna mig själv om att det finns hjältar i den här historien. Att vi ser efter varandra. Att få känna deg är människorna, att få deras beskydd och kärlek, är något som jag aldrig kommer att göra eller glömma, ska den 22-åriga kvinnan ha sagt inför domaren, skriver Expressen.

Brock Turner har dömts till 6 månaders fängelse, vilket fått stor kritik då maxstraffet för brottet är 14 års fängelse.

Kommentera
Kopiera länk
Dela