Patienten hittades avliden efter att lagts på en vanlig vårdaavdelning istället för intensiven. Sjukhuset har anmält sig själv till Ivo. Arkivbild.
Patienten hittades avliden efter att lagts på en vanlig vårdaavdelning istället för intensiven. Sjukhuset har anmält sig själv till Ivo. Arkivbild. - Foto: TT

Fick inte plats på iva – avled

Patienten var i behov av intensivvård men lades på grund av platsbrist in på en vanlig vårdavdelning på Södersjukhuset (Sös). Dagen efter hittades patienten avliden.


Nu har sjukhuset gjort en lex-Maria anmälan om händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), rapporterar Dagens Nyheter.

Det var på våren 2021 som patienten sökte akutvård med symtom på blödningar i magen. Enligt anmälan var patienten i behov av intensivvård men lades i brist på platser in på vanlig vårdavdelning. Morgonen efter hittades patienten okontaktbar med en stor blödning från munnen.

Enligt sjukhusets utredning var resursbristen huvudorsaken till dödsfallet, som inträffade samtidigt som sjukhuset låg i förstärkningsläge på grund av pandemin.

I ett mejl till DN skriver Anne Kierkegaard, chefsläkare på Sös, att alla intensivvårdsplatser vid tillfället var belagda, varav 80 procent av patienter med covid-19-diagnos.

"Patientens död i detta fall bedöms ha varit potentiellt undvikbar om patienten hade vårdats på intensivvårdsavdelning”, skriver Anne Kierkegaard.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!