Favour, 2, riskerar att utvisas ensam till Nigeria.
Favour, 2, riskerar att utvisas ensam till Nigeria. - Foto: Privat och Marcus Ericsson/TT

Favour, 2, är född i Sverige – ska utvisas ensam till Nigeria

Favour Onyinyechi Ugo, 2, är född i Sverige och har aldrig satt sin fot i Nigeria. Nu ska hon, enligt ett beslut från Migrationsverket, utvisas ensam till landet – där hon riskerar att könsstympas.
– ​Det är rent ut sagt farligt, säger hennes gode man Ankie Sinclair.


Den 14 november 2019 föddes Favour Onyinyechi Ugo i Sverige. I dag är hon två år fyllda och ska, enligt ett besked från Migrationsverket, utvisas ensam till Nigeria – hennes biologiska föräldrars hemland.

Favour Onyinyechi Ugo förlorade sin mamma

Favours mamma, som var asylsökande i Sverige, dog plötsligt i juni 2021, och hennes pappa, som har uppehållstillstånd i Grekland, var inte legal vårdnadshavare för flickan när mamman dog.

Favour placerades därför i ett familjehem i Jönköping: hos Betty Dickson och hennes tre barn i Jönköping. Där har hon bott sedan den 21 juli 2021.

Ankie Sinclair: "Risk för omskärelse"

Men strax innan jul förra året, den 21 december, kom Migrationsverket med det mardrömslika beskedet: Favour, som varit asylsökande sedan mammans död, ska utvisas helt själv till Nigeria – trots att hon aldrig varit där eller någonsin träffat föräldrarnas släktingar i landet.

En sådan utvisning innebär flera risker, menar flickans gode man Ankie Sinclair

– Hon har ju då blivit utvisad och ska placeras hos släktingar som hennes mamma flytt från och nu när hon dött är vi rädda att Favour ska få bära ett stigma för det eftersom man inte kunde slå fast någon dödsorsak på rättsmedicinalverket, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– Då finns det någon idé bland hennes släktingar att det kan ha med flickans födsel att göra.

Men det är inte bara ett stigma som oroar Ankie.

– Det andra som är oroväckande är risken för omskärelse.

UD avråder från resor till stora delar av Nigeria

Dessutom avråder Utrikesdepartementet, UD, från resor till en flera delstater i Nigeria på grund av det rådande säkerhetsläget i landet. 

Ankie Sinclair pekar också på hur Favours föräldrar, både hennes avlidna mamma och hennes pappa, är katoliker – något som kan innebära livsfara i de områden där sharia-lagar råder.

– Det är rent ut sagt farligt om hon ens skulle hälsa på hos släktingarna i Nigeria, konstaterar Ankie.

Pappan vill att Favour stannar i Sverige

Favours pappa har daglig kontakt med flickan och de har vad Ankie Sinclair beskriver som en "jättefin" relation. Han vill att dottern får stanna i trygghet i Sverige och vill själv kunna leva och försörja sig i här.

– Han vill gärna få arbetstillstånd här i Sverige, och han fick till och med ett arbete, men eftersom han inte hade något samordningsnummer från Skatteverket fick han inte jobba här, säger Ankie.

Migrationsverkets beslut har överklagats

Samtidigt har man överklagat Migrationsverkets beslut, i hopp om att Favour ska få stanna i Sverige, vilket bland andra P4 Jönköping rapporterat om.

– Vi vill att Favour får uppehållstillstånd och att hennes pappa ska få uppehållstillstånd, säger Ankie Sincalir.

Över 18 000 namnunderskrifter har samlats in

Som ett led i att försöka ändra Migrationsverkets beslut har en namninsamling för Favour skapats. I skrivande stund har man samlat in över 18 000 underskrifter.

– Det känns så fint, avslutar Ankie Sinclair.

Här hittar du namninsamlingen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kristersson varnar för eskalering i Mellanöstern

Aktiehandeln lyfter bankvinster i USA

Den amerikanska storbanken Bank of America redovisar en nettovinst på 6,7 miljarder dollar, vilket var i linje med förväntningarna.

Unga britter kan få rökförbud hela livet

Storbritannien vill införa en lag som ska förhindra att unga människor börjar röka. Lagförslaget innebär att alla som fyller 15 år i år inte kommer att få köpa tobaksprodukter – någonsin.

FN: Israeliska styrkor deltar i bosättarvåld

Israeliska styrkor stödjer och deltar aktivt i attacker mot palestinier på ockuperade Västbanken, slår FN:s råd för mänskliga rättigheter fast. Det måste upphöra omedelbart, betonar de.

Dags att söka för tågluff i EU

Född mellan den 1 juli 2005 och 30 juni 2006? Då är det dags att söka någon av de 35 000 gratisbiljetter som EU delar ut i senaste omgången av Discover EU – systemet för att få unga européer att resa och träffas.

Patient började brinna i ansiktet under operation

Under en stämbandsoperation på Karolinska universitetssjukhuset i Solna började en patient att brinna, rapporterar SVT Nyheter. Operationen, som skedde under förra året, gjordes med laser.