Vad händer för Sverige om Finland går med i Nato?
Vad händer för Sverige om Finland går med i Nato? - Foto: Erik Mårtensson/TT och Virginia Mayo/AP/TT

Experterna: Det händer med Sverige om Finland går med i Nato

Diskussioner om att ansöka om Nato-medlemskap pågår för fullt i Finland. Men vad skulle det egentligen innebära för Sverige om grannlandet i öst gick med i Nato? Nyheter24 reder ut.


I början av mars kom uppgifter i Iltalehti som gjorde gällande att de finska socialdemokraterna (SDP) bestämt sig för att stödja ett finskt Nato-medlemskap. 

Drygt en månad senare, i början av april, rapporterade tidningen att Finland gör sig redo för att ansöka om Nato-medlemskap i maj 2022.

Men hur enkelt är det egentligen att gå med i Nato, och vad skulle ett finskt Nato-medlemskap innebära för svensk del?

Hur snabbt kan Sverige gå med i Nato?

Claes Levinsson, prefekt vid institutionen för Rysslands- och Eurasienstudier på Uppsala universitet, har forskat särskilt kring Nato och dess betydelse för säkerhetspolitisk normbildning i Öst- och Centraleuropa.

För Nyheter24 berättar han att Nato har flera kriterier för ett medlemskap.

– Bara för att nämna några: man ska ha en rimligt modern armé, man får inte ha gränskonflikter eller pågående konflikter med andra länder, man ska ha en låg grad av korruption, man ska ha ett stabilt demokratiskt system, och man ska ha förmåga att över tid vara en medlem som kan bidra till alliansen, säger han och fortsätter:

– Alla dessa kriterier uppfyller både Sverige och Finland med råge, så ur den aspekten skulle vi kunna gå med imorgon. Det var ju ungefär det Jens Stoltenberg också sade: att det inte är några problem för Sverige och Finland att kvalificera sig utifrån de kriterierna.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Foto: Olivier Matthys/AP/TT

Men utöver kriterierna finns det också en intern process inom alliansen.

– Alla länder måste vara överens för att släppa in en ny medlem. Nato gör alltså egna överväganden. Ungefär: om vi skulle släppa in två nya länder, vad skulle det då innebära för konfliktdynamiken i Skandinavien till exempel eller för våra relationer med Ryssland och Kina?

Kommer Sverige att gå med i Nato?

Många undrar nu om Sverige kommer att gå med i Nato framöver och här spelar Finlands agerande en avgörande roll, menar Claes Levinsson.

– Jag tror att det är helt beroende vad som händer i Finland. Jag tror att man kan säga att det är helt uteslutet att Sverige skulle gå med i Nato om inte Finland gör det, säger han och fortsätter vidare:

– Det är ett gemensamt företag mellan Sverige och Finland, skulle jag säga. Går Finland med tvingas nog Sverige att göra det också och det har att göra med militärstrategiska överväganden. Vi blir väldigt ensamma i den här delen av världen då.

Mer specifikt uppger Levinsson att det både skulle bli dyrt och ”ohyggligt svårt” att hantera vårt eget försvar, helt på egen hand, utan samarbetet med Finland.

Jens Stoltenberg och utrikesminister Ann Linde. Foto: Olivier Matthys/AP/TT

Även Tomas Ries, docent vid Försvarshögskolan, pekar på hur Finland och Sverige är nära förbundna med varandra vad gäller ansökningar Nato-medlemskap.

– Man har en förståelse som säger att man ska söka medlemskap gemensamt, sade han i TV4 i början av mars.

Ries uppgav emellertid att det inte nödvändigtvis är en nackdel, för svensk del, om Finland går med i Nato.

– Det lyfter inte några existensiella problem för Sverige, sade han och förklarade att vi då skulle ligga bakom ”ett bälte av Nato-länder”, vilket till och med skulle kunna vara fördelaktigt.

Vilka länder är med i Nato?

Nato har i dagsläget 30 medlemsländer. Här kan du läsa mer om alliansen och när de olika Nato-länderna gick med.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!