Flyktingar från Ukraina får under lördagen information från Migrationsverket och Refugees Welcome Sweden i färjeterminalen i Ystad.
Flyktingar från Ukraina får under lördagen information från Migrationsverket och Refugees Welcome Sweden i färjeterminalen i Ystad. - Foto: TT och Terje Pedersen / NTB

Över 2 000 ukrainare har sökt asyl i Sverige

Över 2 000 ukrainare har sökt asyl i Sverige sedan Rysslands invasion i Ukraina, uppger Migrationsverket.Siffran säger dock lite om hur många som faktiskt tagit sig till Sverige för att fly kriget.


Fakta: Massflyktsdirektivet

EU:s massflyktsdirektiv är från 2001, men har tidigare aldrig tillämpats. Det som EU-kommissionen nu föreslagit är att skydd ska ges till såväl ukrainska medborgare som boende i Ukraina – inklusive icke-ukrainare, statslösa, asylsökande eller andra som inte kan återvända till sina hemländer.

Direktivet ger skydd till de berörda i minst ett år. Det första året utökas automatiskt med sex månader i taget i ytterligare ett år och kan även utökas till ett tredje år, om kommissionen föreslår det.

De drabbade får därmed uppehållstillstånd, tillgång till arbetsmarknaden och rätt till socialt skydd och hälsovård.

Tanken är samtidigt att medlemsländerna ska samsas om att ta emot de nyanlända från Ukraina. Inget land kan dock tvingas att ta in de flyende och ingen person kan heller tvingas att åka till något särskilt EU-land.

Personer som inte omfattas av skyddet – exempelvis den som är lagligt kortvarigt bosatt i Ukraina och anses kunna återvända till sitt hemland – ska samtidigt kunna släppas in i EU för att på så vis underlätta sin hemresa.

— Ukrainare kan resa till Sverige viseringsfritt, så den siffran har inget att göra med hur många som har kommit hit, säger Magnus Önnestig, chef för nationella operativa avdelningen på Migrationsverket.

Viseringsfriheten innebär att ukrainare inte behöver något visum för att besöka Sverige; de kan vistas här i tre månader utan att vända sig till Migrationsverket. Därför är det svårt att veta hur många som tagit sig till Sverige från Ukraina efter invasionen.

Hur många från Ukraina har sökt asyl i Sverige?

Enligt Önnestig har dock "långt över hälften" av de 2 000 som sökt asyl sedan invasionen nyligen anlänt. Flest har sökt i Stockholmsområdet, men under helgen har det även varit högt tryck i Skåne.

Sedan slutet av förra veckan behöver dock inte personer från Ukraina söka asyl för att få stanna en längre tid, eftersom EU har aktiverat det så kallade massflyktsdirektivet. Det innebär att personer från Ukraina ska erbjudas ett omedelbart och tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd i EU:s medlemsstater utan en individuell prövning.

För att omfattas av direktivet måste man registrera sig hos Migrationsverket.

Myndigheten har under helgen arbetat hårt för att kunna börja utgå från det nya direktivet den kommande veckan, och Magnus Önnestigs uppmaning till flyktingar från Ukraina är att inte stressa till Migrationsverket om man redan har ordnat boende.

— Det är bättre om bara de som behöver hjälp med boenden och av andra skäl är tvingade att komma till oss gör det. Då hinner vi sätta alla processer runt massflyktsdirektivet. Har man boende ordnat, använd gärna att du är viseringsfri, ta det lugnt ett tag och vänta någon vecka innan du kommer.

Migrationsverkets arbete för ukrainare

De insatser som gjorts och fortsatt görs för att ordna med transporter och boende av frivilligorganisationer och enskilda är mycket tacksamt, tillägger han.

— Det underlättar väldigt för oss.

Samtidigt pågår Migrationsverkets arbete för att ta fram fler lediga platser på flyktingboenden. I dag finns det omkring 1 500.

— Totalt 15 000 platser till har vi bestämt oss för, sedan om det räcker eller inte vet vi inte, men det är vad vi jobbar efter just nu, säger Magnus Önnestig.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.