Morgan Johansson (S) och bröderna.
Regeringen tilldelar nu en miljon kronor vardera i ersättning till bröderna. - Foto: Jessica Gow/TT och Adam Ihse/TT

Bröderna i Kevinfallet får miljonersättning – staten gjorde fel

År 1998 pekades de felaktigt ut för att ha dödat fyraårige Kevin i Arvika. Nu ger regeringen Robin Dahlén och Christian Karlsson en miljon kronor var i ersättning.
– När staten gör fel måste staten ta konsekvenserna och försöka ställa det till rätta.


Fakta: Tidigare fall av ex gratia

Omkring 600–700 transpersoner tvångssteriliserades mellan åren 1972 och 2013 i samband med att de bytte juridiskt kön. 2018 beviljades de ersättning om 225 000 kronor vardera.

Efter massvaccinering mot svininfluensa 2009 insjuknade drygt 300 svenskar i den kroniska och neurologiska sjukdomen narkolepsi. 2015 beslutades om statlig ersättning av "ex gratia-karaktär" till vissa av de drabbade.

Barn som mellan åren 1920 och 1980 var placerade på barnhem eller i fosterhem och där vanvårdades eller utsattes för allvarliga övergrepp eller försummelser hade under åren 2013 och 2014 möjlighet att ansöka om ersättning från staten.

En kvinna fick 200 000 kronor ex gratia efter att hon i samband med en förlossning fick svåra skador. Kvinnan vände sig till regeringen efter att ha fått nej till ersättning från försäkringsbolag, Personskadereglering AB (PSR) och Patientskadenämnden, då det konstaterats att ingen inom vården begått något fel, kvinnan hade helt enkelt extrem otur.

På tisdagskvällen ringde justitieministern Morgan Johansson (S) upp de båda bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson med det efterlängtade beskedet att de kommer att beviljas ersättning för de fel som myndigheterna begick då Kevins död utreddes 1998. 

Då var bröderna bara fem och sju år gamla och skulle sedan få leva i 20 år med vetskapen om att de sågs som skyldiga till lekkamratens död. 2018 friades de från alla misstankar.

— Vi har känt att det här är en av några milstolpar vi velat komma till efter att vi blev frikända. Att staten tar på sig detta och står för det. De ber om ursäkt och det ska även myndigheter kunna göra. Det är fint av dem att de vågar göra det, säger Christian Karlsson efter beskedet om ersättningen.

Här är alla turerna i Kevinfallet.

Bröderna i Kevinfallet "behandlades illa"

Enligt Morgan Johansson är det uppenbart att bröderna "behandlades illa och att det inte fanns något skäl för utpekning". Under torsdagen kommer regeringen rent formellt att fatta beslutet om ersättning, på en miljon kronor var till bröderna.

— Staten gjorde fel för 24 år sedan och det här utpekandet har hängt över dem hela deras liv. Genom det här hoppas jag att de kan få upprättelse och ett avslut på den här processen, säger Johansson.

Justitieminister Morgan Johansson vid pressträffen där han meddelade att bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén får en miljon vardera i ersättning av staten.

2017 visade mediegranskningar på allvarliga brister i utredningen av Kevins död. Bland annat hölls många och långa förhör med bröderna, utan något juridiskt ombud närvarande. Dessutom saknade själva utpekandet grund, har åklagare senare kunnat visa.

Christian Karlsson: "Kommer aldrig glömma"

TT: Kan samma fel hända i dag?

— Risken att just det här felet inträffar är mindre, för vi har skärpt reglerna kring just stöd för barn i förhörsprocesser. Sedan kan man aldrig garantera någonting, samhället bärs upp utav människor och människor har fel och brister och människor gör ibland fel, även om man har väldigt utbyggda rättssäkerhetsgarantier.

— Då gäller det att principen är den att när staten gör fel då ska man erkänna det, och vara beredd att fatta beslut som kan bidra till upprättelse, fortsätter Morgan Johansson under pressträffen.

För Christian Karlsson betyder ersättningen mycket, inte bara för pengarnas skull utan även som ett erkännande och ursäkt.

— Ursäkten gör att nu känns det som att man kan lägga ihop allt det här i en låda och lägga locket på. Det kommer aldrig försvinna, man kommer aldrig att glömma, men man kan i alla fall börja tänka på framtiden och familj och barn. Fokusera på vardagen i stället, säger han.

Foto: Noella Johansson/TT

Robin Dahlén: "Jävligt stort"

Ersättningen på en miljon kronor vardera till bröderna är väsentligt lägre än de tio miljoner kronor var som de begärde i sin tidigare skadeståndsansökan till JK.

Tidigare begärde bröderna tio miljoner kronor var från JK, men fick nej på grund av preskriptionsregler. Ersättningen de nu får är alltså bara en tiondel av den summan.

— Det är jävligt stort att få ett ex gratia eftersom det händer väldigt sällan. Och en miljon är mycket pengar. Men i sammanhanget kan man tycka att det är lite snålt samtidigt som man är tacksam för att det kom och för själva ursäkten, säger Robin Dahlén och fortsätter:

— Det är svårt just i vårat fall att bedöma. Ens egen bedömning hade ju varit högre.

Hur fyraårige Kevin egentligen dog är oklart. Enligt den utredning som friade bröderna 2018 kan det ha rört sig om en olycka.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Höör rapporterar om trafikolycka

Höjd BNP-siffra från USA

USA:s bruttonationalprodukt (BNP) ökade med 3,4 procent i fjärde kvartalet i fjol, enligt reviderade siffror från USA:s handelsdepartement.

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Att byta jobb kan vara en utmaning, särskilt om man vill byta karriär eller gör premiär på arbetsmarknaden. Men det finns en månad på året som det passar bäst att söka för den som vill maximera sina chanser att få ett nytt jobb.

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

1 timme sedan
Det finns ingen naturlig orsak bakom jordskredet vid E6 i höstas, enligt åklagaren. Tre personer misstänks för brott, bland annat då stora mängder schaktmassa utan tillstånd flyttats till området. De här massorna har lagts på platsen där jordskredet sedermera igångsatts, säger åklagare Daniel Veivo Pettersson.