Genrebilder på vårväder
Det blir strålande solsken över hela landet under helgen. - Foto: Anders Wiklund/SCANPIX/TT och Henrik Montgomery/TT

Helgen kommer med sol och vårvärme – här blir det bäst väder

Längtar du efter en promenad i vårsolen? Goda nyheter! Våren smyger sig på i delar av landet och helgen väntas komma med strålande sol och vårvärme. I vissa delar av landet kommer temperaturerna att nå upp till tio plusgrader, enligt meteorologen.


Det börjar bli ljusare på morgonen, fåglarna har börjat kvittra och pollensäsongen är igång. Ja, att våren står för dörren är det nog ingen som har missat. 

I helgen utlovas solsken över hela landet och det finns indikationer på att det kommer räknas som meteorologisk vår i Östergötland och Södermanland, berättar Emma Härenstam, meteorolog SMHI, för Nyheter24.

Här blir det varmast i helgen

Det kommer att vara milt väder och plusgrader i hela landet, med undantag för några enstaka minusgrader i fjällen. I delar av Götaland kan det vara värt att ta på sig en halsduk om man beger sig ut på promenad i solen, då det kommer att vara lite blåsigt.

– Det kommer ju vara lite friska vindbyar i sydvästra Götaland, så gillar man inte blåst kan man ju hålla sig borta därifrån, säger Emma Härenstam.

Varmast blir det i södra Sverige. Där kan temperaturerna nå upp till hela tio härliga plusgrader på söndag. I södra Svealand och hela Götaland kan temperaturerna nå mellan åtta och nio plusgrader under helgen.  I Norrland är det morgondagen, fredag, som kommer att bjuda på det bästa vädret.

Härenstam berättar att det troligtvis är på söndag som vädret övergripande är som bäst.

– Söndagen ser ut som att det skulle kunna kännas som riktig vår, säger hon. 

I helgen lovas strålande solsken och vårvärme över hela landet. Foto: Heiko Junge/NTB/TT

Här blir det mest vårsol i helgen

För soldyrkare i Götaland och Svealand har Emma Härenstam goda nyheter: det är de här delarna av landet som totalt får mest solsken under hela helgen. I Norrland kommer solen att få samsas med en del moln, men även där kommer det att vara fint väder.

– Det kommer bli riktigt härligt vider i princip hela landet i helgen, säger Härenstam till Nyheter24.

Så länge stannar det fina vädret

Både bra och dåliga nyheter. Enligt Härenstam kommer det att vara fortsatt högtryck, men i delar av landet kan det bli lite kyligare i början av nästa vecka. Framför allt i södra Sverige kommer högtrycket att tillfälligt att försvagas men i det stora hela kommer det vara fortsatt högtrycksbetonat även nästa vecka som prognosen ser ut just nu.

– Så det ser ju faktiskt ut som att det håller i sig ett tag det här, säger Emma Härenstam.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!