Cirka 76 000 personer väntas komma till Sverige från Ukraina.
Cirka 76 000 personer väntas komma till Sverige från Ukraina. - Foto: Johan Nilsson/TT

Över 200 000 ukrainare kan fly till Sverige till sommaren: "Sverige ska ta sitt ansvar"

Det finns tre scenarion som regeringen och Migrationsverket räknat fram. Som mest kan över 212 000 ukrainska flyktingar komma till Sverige innan sommaren.
– Sverige ska ta sitt ansvar men vi förväntar oss också att andra länder tar sitt ansvar, säger migrationsminister Anders Ygeman.


På uppdrag av regeringen ska Migrationsverket delvis förvalta boenden utifrån de behov som de anser finns, med tanke på kriget i Ukraina och de ukrainska flyktingar som nu flyr krigsdrabbade områden.

Under en pressträff meddelar migrationsminister Anders Ygeman att det handlar om ansvar:

– Sverige ska ta sitt ansvar men vi förväntar oss också att andra länder tar sitt ansvar.

"Snabbast växande flyktingkrisen i Europa"

Just nu befinner sig minst två miljoner människor på flykt från Ukraina, vilket Ygeman påpekar är den största och snabbast växande flyktingkrisen i Europa sedan Andra Världskriget.

Enligt Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik uppskattas det komma runt 4 000 människor per dygn till Sverige:

– Men då har vi också blinda fläckar, det vill säga Öresundsbron. Det är betydligt fler som kommer in i Sverige än vad som syns i statistiken.

Bildkälla: Johan Nilsson/TT

Tre scenarion

Utifrån de tre scenarion som regeringen och Migrationsverket tagit fram, kan det som minst komma 27 000 människor från Ukraina till Sverige fram till sommaren.

Det huvudscenario de anser rimligast är att 76 000 människor kommer till Sverige fram till halvårsskiftet, och som mest 212 000 människor fram till i sommar. Det innebär 168 000 boendeplatser.

– Det scenariot inbegriper en långvarig och ökad brutalitet i konflikten och att konflikten flyttar sig västerut i Ukraina. Tyvärr är det de sakerna vi ser just nu. Detta kommer vi följa noggrant, säger Mikael Ribbenvik till Aftonbladet.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!