Cirka 76 000 personer väntas komma till Sverige från Ukraina.
Cirka 76 000 personer väntas komma till Sverige från Ukraina. - Foto: Johan Nilsson/TT

Över 200 000 ukrainare kan fly till Sverige till sommaren: "Sverige ska ta sitt ansvar"

Det finns tre scenarion som regeringen och Migrationsverket räknat fram. Som mest kan över 212 000 ukrainska flyktingar komma till Sverige innan sommaren.
– Sverige ska ta sitt ansvar men vi förväntar oss också att andra länder tar sitt ansvar, säger migrationsminister Anders Ygeman.


På uppdrag av regeringen ska Migrationsverket delvis förvalta boenden utifrån de behov som de anser finns, med tanke på kriget i Ukraina och de ukrainska flyktingar som nu flyr krigsdrabbade områden.

Under en pressträff meddelar migrationsminister Anders Ygeman att det handlar om ansvar:

– Sverige ska ta sitt ansvar men vi förväntar oss också att andra länder tar sitt ansvar.

"Snabbast växande flyktingkrisen i Europa"

Just nu befinner sig minst två miljoner människor på flykt från Ukraina, vilket Ygeman påpekar är den största och snabbast växande flyktingkrisen i Europa sedan Andra Världskriget.

Enligt Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik uppskattas det komma runt 4 000 människor per dygn till Sverige:

– Men då har vi också blinda fläckar, det vill säga Öresundsbron. Det är betydligt fler som kommer in i Sverige än vad som syns i statistiken.

Bildkälla: Johan Nilsson/TT

Tre scenarion

Utifrån de tre scenarion som regeringen och Migrationsverket tagit fram, kan det som minst komma 27 000 människor från Ukraina till Sverige fram till sommaren.

Det huvudscenario de anser rimligast är att 76 000 människor kommer till Sverige fram till halvårsskiftet, och som mest 212 000 människor fram till i sommar. Det innebär 168 000 boendeplatser.

– Det scenariot inbegriper en långvarig och ökad brutalitet i konflikten och att konflikten flyttar sig västerut i Ukraina. Tyvärr är det de sakerna vi ser just nu. Detta kommer vi följa noggrant, säger Mikael Ribbenvik till Aftonbladet.

/
/
Relaterat
Svensk vid fronten: "Ingen lekstuga det här"
Cirka 400 svenskar uppges frivilligt ha anslutit sig till Ukrainska armén. Men i krig räcker det inte med en god vilja.Kom inte hit om du inte är utbildad, det är bättre att du arrangerar en loppis, säger samordnaren Philip Brännvall.
Hela listan: Så mycket har matpriserna chockhöjts
De ökade matpriserna sätter skräck i livsmedelskedjor och leverantörer, menar Ulf Mazur på Matpriskollen.
– Det vi ser börjar likna dramatik.
Jesper, 31, om ukrainska soldaternas gest: "Köpte blommor"
Jesper Söder, 31, har lämnat hemstaden Trollhättan och är nu på plats i det krigsdrabbade Ukraina för att strida mot ryska trupper. För Nyheter24 berättar han om en gest, under internationella kvinnodagen, som gjorde särskilt stort intryck på honom.
Senaste nytt

Kvinna väcktes av okänd man – gick in med borttappad nyckel

Kriminellas nya metod – mobilmålvakter: "Det känns orimligt"

Sedan anonyma kontantkort förbjudits i augusti 2022 flaggar nu polisen för att kriminella personer börjat använda sig av så kallade mobilmålvakter, rapporterar P4 Skaraborg.

Väderentusiaster ska hjälpa SMHI

Väderintresserade privatpersoner ska hjälpa SMHI att samla fakta om skyfall och regnoväder.

Fartyg med ukrainskt spannmål har nått Turkiet

Ett andra fartyg med spannmål som skeppats från Ukraina nådde på söndagen Turkiet, uppger flera sjötrafiksajter.

Tomt i plåboken? Så skaffar du extrapengar under krisen

1 timme sedan
Tomt på kontot, ändå en driva med räkningar. Så hur kan man göra för att få in mer pengar? Här är tips från privatekonomerna.

Mexikansk studie: Bara så kan gängvåldet stoppas

1 timme sedan
Gängmorden och våldet kommer att fortsätta öka om inte nyrekryteringen bryts. Längre straff och hårdare tag hjälper inte. Det är slutsatsen i ett av världens våldsammaste länder. Och samma gäller för Sverige, enligt expert.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.