Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt, ekonomisk talesperson. Arkivbild.
Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt, ekonomisk talesperson. Arkivbild. - Foto: TT

SD: 34 miljarder på sänkt bränslepris

Sverigedemokraterna vill sänka skatten, momsen och reduktionsplikten på drivmedel. Det skulle kosta staten 34 miljarder.Men EU-regler kan stå i vägen och partiet vill att Sverige ska söka undantag.


SD presenterar i dag ett förslag om sänkt skatt på bensin och diesel med 2 kronor.

— Vi ser inte det här som en krisåtgärd utan som en permanent åtgärd. Sverige hade redan innan Putins invasion av Ukraina högst priser i världen, säger Oscar Sjöstedt, ekonomiskpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.

Partiet vill även sänka reduktionsplikten, det vill säga andelen biodrivmedel som måste blandas in i tanken, från 30,5 procent till 5 procent för diesel och från 7,8 procent till 2 procent för bensin. Även detta är en permanent åtgärd.

Mer än 9 kronor

Momsen på drivmedel bör sänkas från 25 procent till 6 procent från den 1 juli fram till årsskiftet.

SD:s beräkning är att åtgärderna skulle sänka priset vid pump med 9,45 kronor för diesel och 6,50 kronor för bensin.

Bara att sänka skatten med 2 kronor skulle kosta staten 18,4 miljarder kronor på ett år och nedsatt moms i sex månader ytterligare 16,1 miljarder kronor. Det är på inget sätt billigt, konstaterar Sjöstedt.

— Vi ser inte behovet att införa nya skatter för att täcka den här typen av ökade utgifter. Här kommer det bli ännu tuffare prioriteringar på utgiftssidan.

Han nämner minskning av biståndet och ifrågasätter om staten behöver gå med ett så stort överskott.

Problemet med sänkt drivmedelsskatt är regleringar i EU:s energiskattedirektiv. Sjöstedt anser att Sverige måste driva på för ett undantag.

TT: Hur bedömer du att era förslag påverkar klimatet?

— Jag tror att effekten är försumbar, att inte göra de här sakerna kan också få en inverkan. Om vi är i en situation där all svensk livsmedelsproduktion är olönsam och riskerar att läggas ned, och vi har det mest klimat- och miljövänliga livsmedelsproduktionen i Europa, hur påverkar det klimatet?

Läggs i april

Regeringen presenterade under måndagen ett åtgärdspaket för att stötta hushåll och företag för de prisökningar som skett sedan Rysslands storskaliga invasion av Ukraina. I det paketet ingår en tillfälligt sänkt drivmedelsskatt som skulle innebära 1,30 kronor lägre pris per liter vid pump.

Tillsammans med en redan aviserad skattesänkning på 50 öre litern så lägger man sig enligt regeringen på EU:s miniminivå.

— Det är fullständigt otillräckligt. Jag har tidigare sagt att det finns ett värde av enighet i kristider. Men det tåget har gått. Det finns inte förutsättningar att agera gemensamt efter regeringens besked, säger Oscar Sjöstedt.

SD ska nu samtala med andra partier i finansutskottet och hoppas få in åtgärder i vårändringsbudgeten som lämnas den 19 april.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!