En gärningsperson i Göteborg utger sig för att vara polis.
En gärningsperson i Göteborg utger sig för att vara polis. - Foto: Anders Wiklund/Bertil Ericson/TT

Nu klär bedragare ut sig till polis – lurar äldre kvinnor

En bedragare har under den senaste månaden utgett sig för att vara polis, för att lura äldre kvinnor på deras värdesaker och bankkort. Nu varnar polisen för gärningspersonen och berättar hur polisers identitet kan kontrolleras vid hembesök.


På senaste tiden har en bedragare i Göteborg lurat äldre kvinnor att hen är polis och på så vis tillskansat sig deras värdesaker, såsom smycken och bankkort med tillhörande kod. 

Larmen började komma in till polisen i början på mars. De utsatta beskriver en person som utger sig för att vara polis och har framträtt i uniform. I vissa fall har personen inte lyckats med bedrägeriet, men i flera fall har hen lyckats lägga beslag på flera värdeföremål. 

Polisen om brottsligheten: “Kopplad till mycket skam”

“Detta är brott som slår mot de svagaste.” säger Fredrick Broström på bedrägerisektionen i region Väst i ett pressmeddelande från polisen.

“En väldigt ful brottslighet, som också är kopplad till mycket skam. Det är viktigt att komma ihåg att dessa gärningspersoner är väldigt skickliga och spelar på folks förtroende, inte minst genom att utge sig för att vara poliser. Den som ska känna skam i det här sammanhanget är gärningspersonen. Ingen annan”, fortsätter han.

Polisen förtydligar att de aldrig gör hembesök för att be om att få se värdesaker. En person som knackar på dörren och påstår att hen är polis kan identifieras genom att ringa 114 14 och kontrollera saken.  

Foto: Johan Nilsson/TT

Så kan du kontrollera besökares riktiga identitet

Nu varnar polisen för att bedragare kan utge sig för att vara andra tjänstepersoner, från exempelvis banken eller hemtjänsten. På samma vis som att polisers identitet kan bekräftas av ett samtal kan saken kontrolleras genom att ringa ett växelnummer när ett sådant finns. Bedrägerierna kan även äga rum via telefon.

I pressmeddelandet uppmanar Fredrick Broström de som har äldre i sin närhet att påminna dem om att dessa brott förekommer. Han menar även att det är bra att föra en stöttande dialog om ämnet och trycker också på vikten att polisanmäla bedrägeri eller försök till bedrägeri. 

“Det är viktigt att anmäla om du eller någon anhörig blir utsatt för försök eller ett fullbordat bedrägeri. Varje anmälan blir en viktig pusselbit i vårt arbete med att försöka lagföra de här gärningspersonerna”, säger han.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!